Kamiony z centra Bohumína asi hned tak nezmizí

Bohumín - Stavba obchvatu Bohumína se nejspíš opozdí. Podle ministerstva dopravy na něj ve Státním fondu dopravní infrastruktury nejsou pro příští rok peníze. Stavbu za téměř 900 milionů korun pozastavilo ministerstvo už několikrát. Práce na dálničním přivaděči se přitom obnovily teprve před měsícem. Podobný verdikt nedávno oznámilo ministerstvo dopravy také menším obcím na Třinecku. Červenou tak nejspíš dostane i výstavba přeložky mezinárodní silnice 1/11, která se měla stavět už příští rok a stejně jako v Bohumíně měla tamní obce zbavit náporu kamionů.

Kamiony projíždějící centrem Bohumína měly být brzy minulostí. Dálniční přivaděč, který by plnil funkci obchvatu, měl nákladní dopravu dostat z města. Na jeho dokončení ale zatím nejsou peníze. „Pokud projde rozpočet tak, jak je navrhován, to znamená, že bychom měli přijít o 10 miliard korun, nebude schopno ministerstvo dopravy dotáhnout do konce investiční akce ve výstavbě dopravní infrastruktury. Mezi ty ohrožené stavby patří i dokončení D1 ke státním hranicím s Polskem,“ potvrdil mluvčí ministerstva Martin Novák.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

„Protože se jedná už o několikátou změnu verdiktu ministerstva dopravy, předpokládáme, že ani tento není konečný a doufáme, že obchvat se jako velmi potřebný dokončí,“ věří starosta Bohumína Petr Vícha.

Stavbu dálničního přivaděče i mostu ve Skřečoni loni zastavil tehdejší ministr dopravy Vít Bárta. Po protestech několika tisíců bohumínských občanů ale změnil názor a povolil alespoň dostavbu mostu. Na začátku července se obnovení prací dočkal i dva a půl kilometru dlouhý přivaděč.

Kamion v centru Bohumína
Zdroj: ČT24

Most ve Skřečoni by měl být hotový už v říjnu. Do června příštího roku pak v Bohumíně počítali s dokončením stavebních prací na dálničním přivaděči. Tento termín se ale začíná jevit jako nereálný. „V tuto chvíli budeme chtít určitě pokračovat v těchto stavbách, ale předpokládáme, že stavba se výrazným tempem zpomalí, nebo hrozí i zakonzervování stavby,“ vyjádřil se mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák.