Autobus bez STK vezl děti z Ostravy do Madridu

Ostrava - I se závadami, které zjistí technická kontrola, mohou dopravci poslat autobus na několika tisícikilometrovou cestu. Přesvědčili se o tom mladí křesťané, kteří vyrazili na světové dny mládeže do Madridu. Přes Německo a Francii do Španělska měl jedenáct let starý autobus přepravit asi padesátku dětí. Jeden z rodičů si ale před odjezdem všiml, že známka technické kontroly je prošlá a novou zatím vůz nemá.

Děti by měly v autobusu absolvovat 2 600 kilometrů a podle plánu by měly do Madridu dorazit dnes dopoledne. „Chtěl jsem vidět doklady od autobusu. Řidič mi je ukázal a byly tam závady, vážné a odstranitelné,“ říká opatrný rodič Jaroslav Celuch. Podle řidiče ale autobus byl před cestou v servisu a závady byly odstraněny, jen už nebyl čas na novou technickou kontrolu.

V kategorii B, tedy vážných závad, se jednalo o vadu na brzdových válcích, kotoučích a bubnech brzd. Česká televize oslovila několik stanic technické kontroly. Většina techniků se shodla na tom, že provozovatel tím, že poslal autobus v takovém stavu na druhý konec Evropy, sice riskoval, ale zákon neporušil. „Závada typu B není důvodem k odebrání o technické způsobilosti vozidla, řidič má 30 dní na odstranění této závady. Během této doby může vozidlo normálně provozovat,“ potvrdil mluvčí ministerstva dopravy Marek Illiaš.

Jediný, kdo může řidiči další jízdu zakázat, je policie. „Pokud by policisté shledali na vozidle závažné poruchy, pak by ho odstavili - bez ohledu na to, zda má, nebo nemá platnou STK,“ tvrdí šéf dopravní policie Moravskoslezského kraje Jiří Zlý.

Reportáž Ivy Bartoňové a Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Silniční zákony v zemích západní Evropy jsou mnohem přísnější, nejsou ale jednotné. „Ministerstvo chystá novelu silničního zákonu pro rok 2013, kdy chystá zpřísnění podmínek pro osvědčení STK,“ prozradil mluvčí ministerstva dopravy Marek Illiaš. Do Madridu by děti měly dojet jiným autobusem, ten původní dopravce podle našich informací v Brně po několika policejních kontrolách nakonec vyměnil.