Čeští a američtí vojáci cvičí společně na Libavé

Libavá - Elitní průzkumné jednotky české armády cvičí se svými protějšky z texaské národní gardy. Na Olomoucku trénují jednu z nejnebezpečnějších činností, vysazení jednotky na nepřátelském území. Mezi Čechy jsou veteráni afghánských misí, Američané mají za sebou nasazení v Iráku. Společně se připravují na další úkoly v zahraničí.

Američané mají za sebou střelby ze zbraní používaných českou armádou a setkali se už také s technikou. Transport osob vrtulníky je v zahraničních misích jednou z nejdůležitějších činností - a také nebezpečnou. „V misích používáme jiný typ vrtulníků, máme modernizovanější stroje, liší se nakládací rampou, mají upravené dveře a v nich osazeny kulomety pro palubní střelce,“ prozradil kapitán vrtulníku Mi-17 Jan Bíca. Samotné vysazení průzkumné jednotky je nejnebezpečnějším okamžikem operace. Vrtulník stojí na místě a může se stát terčem nepřítele. „Vždy se vybírá nejbezpečnější místo pro přistání, informace dostáváme od zpravodajské skupiny,“ řekl zástupce velitele 102. průzkumného praporu v Prostějově Petr Molinský. Transportní stroje Mi-17 létají v páru s bojovým vrtulníkem Mi-24. Jeho hlavním úkolem je krytí vysazované jednotky.  

Američtí průzkumníci, kteří v těchto dnech cvičí ve výcvikovém prostoru Libavá, byli nasazeni v misi mezinárodních pozorovatelů na Sinajském poloostrově v Egyptě, předtím působili při operacích v Iráku. „Byla to skvělá příležitost vyzkoušet si vaši techniku, musím říct, že bojové postupy v české a americké armádě jsou si velmi podobné,“ říká nadšeně velitel roty texaské Národní gardy US Army Derek Ruschhaupt. „Je to výborná zkušenost, cvičíme s vaší technikou, používáme vaše zbraně a vybavení. Vaši muži jsou skvělí vojáci,“ souhlasí s ním další příslušník texaské Národní gardy Rene Guzman.

Reportáž Jana Plachého (zdroj: ČT24)

Podle velitele čety 102. průzkumného praporu v Prostějově Petra Urbánka je spolupráce mezi českými a americkými vojáky bezproblémová – až na jazykovou bariéru. „To ale zvládáme hlavně přátelským přístupem,“ dodal s úsměvem. Vojáci 102. průzkumného praporu tvoří jádro 8. provinčního rekonstrukčního týmu, který nyní působí v misi ISAF v afghánském Lógaru.