Za připravenou vraždu dostal Ivanka 23 let vězení

Ostrava - Ostravský krajský soud dnes poslal Igora Ivanku na 23 let do vězení. Výjimečný trest mu uložil za podíl na vraždě obchodníka s valutami. Podle rozsudku odsouzený vraždu zorganizoval, naplánoval a na její povedení si pozval známého ze Slovenska Milana Struhala. Ten bude souzen ve své vlasti. Celkem má podle tamní policie na svém kontě tři nájemné vraždy.

„Podle mého názoru to byla chladnokrevně připravená nájemná vražda. Trochu jsem si v průběhu procesu připadala jako v polovině devadesátých let. Tehdy taková skupina lidí své problémy také řešila podobným způsobem a se stejnou lehkostí,“ komentovala dnes rozsudek státní zástupkyně Brigita Bilíková. Obžalovaný se k rozsudku nevyjádřil. Vyhlášení se nezúčastnil. Žádal o jednání v nepřítomnosti.

Spokojeni byli i příbuzní zastřeleného muže. „Taťku nám to sice nevrátí. Jsme ale spokojeni,“ svěřila se dcera oběti. Rodina žádala odškodné dosahující téměř čtyř milionů korun. Soud jí ho přiznal. Podle odhadů měl přepadený obchodník v ukradeném batohu až pět milionů korun. „Nešlo nám o peníze. Požádali jsme proto o tu nejnižší částku,“ vysvětlila dcera zastřeleného.

U soudu byla i manželka zavražděného muže. Ta se během procesu dozvěděla, že útočníci měli v plánu zastřelit i ji. „Slyšela jsem, že kdybych manžele doprovázela jako obvykle, zastřelili by mě. Nemusela jsem tady dnes už být,“ řekla novinářům Marie Silvestrová.

Ivanka během procesu podíl na vraždě odmítal. Hájil se tím, že sice střelce do Ostravy přivezl, zajistil mu ubytování a pak jej i po vraždě odvezl. Tvrdil ale, že nic nevěděl o jeho úmyslech a samotné vraždě. Advokátka odsouzeného proto uvedla, že se její klient odvolá. Podle ní soud rozhodl na základě výpovědí nevěrohodných svědků.