Chalupa chce prolomit ústavu a kontrolovat, čím lidé topí

Havířov – Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) chce kvůli znečištěnému ovzduší kontrolovat, čím topí jednotlivé domácnosti. Kontroly na celém území republiky by měly zamezit spalování odpadků a nekvalitního paliva. Podle Chalupy to prý ústava umožňuje – prolomit ústavní právo na ochranu soukromí chce ve jménu práva na čisté životní prostředí. Příští týden mají ústavní experti předložit konkrétní návrhy.

Až dosud přitom kontroly v domácnostech narážely na ústavní právo na ochranu soukromí. „Máme rámcovou představu, jak by se dalo postupovat. Nyní musíme najít řešení, které bude praktické. Vyjádřit se k němu musí i starostové, kteří budou kontroly provádět,“ dodal ministr. Příští týden ve čtvrtek se sejde úzká pracovní skupina, která by měla představit konkrétní vizi.   

„Zatím se pohybujeme v teoretické právní rovině. Je potřeba upřesnit, jak by kontroly probíhaly a třeba i to, na základě čeho by se prováděly. Osobně si myslím, že existuje teoretický prostor pro to, aby se daly provádět. To je výrazný posun vpřed,“ řekl Chalupa. „Ten zásah do práva na obydlí by musel být nezbytný, odůvodněný a musel by být minimální,“ upozorňuje ústavní právník Aleš Gerloch.  

Obce by tak nějakou dobu musely měřit škodliviny v temném dýmu z domácího kotle, pak teprve by do domu poslaly kontrolu. Ani právní experti ale zatím nemají jasno, jak vyřeší situaci, když někdo takovou návštěvu do svého obydlí nepustí. „Představa komanda, které vniká do vašeho bytu a kontroluje, co pálíte v kamnech, je poněkud absurdní,“ uvedla zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová. 

Dotace pomohou přejít na ekologičtější způsob vytápění

Na kontroly se v každém případě musí připravit lidé, kteří využijí další z připravovaných novinek. Tou jsou dotace na pořízení ekologičtějšího způsobu vytápění domácností. Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák uvedl, že dotace by se měla týkat výměny starých kotlů na tuhá paliva za nové zařízení třetí emisní třídy. Ta jsou ale výrazně dražší než méně ekologické kotle. „Dotace by měla pokrýt právě tento cenový rozdíl,“ uvedl Novák.   

Mezi žadatele v Moravskoslezském kraji by se mělo rozdělit 20 milionů korun, maximální výše dotace by pak byla 60 tisíc korun. Její příjemci se ale budou muset zavázat, že umožní případnou kontrolu. „Kontrolovat budeme jednak, čím se topí, a také to, zda byl původní kotel odpojen a znehodnocen tak, aby nebyl umožněn jeho další provoz,“ vysvětlil Novák.