Volby prohrála sdružení s účelově přibíranými voliči

Praha - Sobotní opakované komunální volby prohrála sdružení, která byla spojována s účelovým přihlašováním nových voličů. V Karlově Studánce na Bruntálsku tentokrát nezískalo ani jedno křeslo v zastupitelstvu uskupení, v němž figuroval bývalý agent komunistické Státní bezpečnosti Ludvík Zifčák. V obci Bohy na Plzeňsku zase sdružení kolem bývalého starosty dostalo jen dva ze sedmi mandátů. Vyplývá to z výsledků uvedených na volby.cz.

V Bozích se obecní volby konaly potřetí za uplynulý rok, dvakrát jejich opakování nařídil soud kvůli nárůstu počtu obyvatel v předvolební době. Bývalý starosta Antonín Levý dokonce kvůli tomu čelí obvinění ze zneužití pravomoci. Vesnici, kde v sobotu přišlo hlasovat 125 ze 135 voličů, a účast tedy dosáhla téměř 93 procent, nyní povede díky pěti křeslům sdružení Levého oponentky Lenky Havlíčkové.

Spokojení občané

Podobně přesvědčivého vítězství dosáhlo v Karlově Studánce sdružení Spokojení občané v čele se starostkou Radkou Chudovou, obsadilo šest z devíti křesel. Volby se v obci opakovaly kvůli tomu, že se těsně před loňskými říjnovými volbami do jediného nově zkolaudovaného bytu v Zifčákově hotelu Džbán přihlásilo 34 lidí. Nyní v obci ze 166 voličů nepřišlo hlasovat jen 16. Do zastupitelstva se dostal jeden kandidát za ČSSD a dva zástupci sdružení Pro rozvoj Karlovy Studánky.

Jednoznačné vítězství vládnoucího sdružení Za obec krásnější už přinese pravděpodobně stabilitu do zastupitelstva Českého Jiřetína na Mostecku, kde se letos volilo už podruhé. Volby si vynutili zástupci opozičního uskupení svým odchodem ze zastupitelstva, které se pak rozpadlo. Nyní ale místo tří získali jen dva ze sedmi zastupitelů.

75 procent hlasů

Přesvědčivého vítězství 6:1 dosáhlo vítězné sdružení i v Kujavech na Novojičínsku, ve Všehrdech na Chomutovsku byl poměr 4:1. Své tři konkurenty deklasovalo sdružení Změna pro Kratochvilku na Brněnsku, když posbíralo 75 procent hlasů a obsadilo všech pět křesel v zastupitelstvu.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Nejrozmanitější jedenáctku v zastupitelstvu budou mít naopak v nedalekých Přibicích. Své zástupce v něm má všech pět kandidujících sdružení včetně ODS, která vítěznému sdružení podlehla 3:4. Těsného vítězství dosáhla nejúspěšnější seskupení i ve zbývajících pěti obcích včetně Počítek na Žďársku, kde celoobecní sdružení porazilo konkurenční sestavy z horního a z dolního konce vesnice v poměru 4:2:1.

Nejnižší účast měli v Kratonozích na Královéhradecku, kde přišlo hlasovat jen 54,64 procenta z 474 voličů. V průměru v sobotu přišlo hlasovat 70 procent voličů.