Moravskoslezský vzduch je opět mimořádně špinavý

Ostrava – Vzduch v Moravskoslezském kraji je opět plný prachu. Průměrná denní koncentrace polétavého prachu v ovzduší přesáhla na všech místech maximální povolený limit 50 mikrogramů na metr krychlový. Některé stanice naměřily i dvojnásobnou hodnotu. Nejvyšší hodnoty se vyskytly v Opavě, Třinci a Frýdku-Místku.

Průměrné koncentrace polétavého prachu ve vzduchu se na jednotlivých stanicích v Moraskoslezském kraji pohybují mezi 52 a 105 mikrogramy na metr krychlových. V Opavě, Třinci a Frýdku-Místku se v posledních 24 hodinách pohybovala koncentrace prachu nad sto mikrogramy. Meteorologové přitom upozorňují, že se situace během dne vzhledem k očekávanému počasí nejspíš nezlepší.

Odborníci doporučují v období, kdy panují špatné rozptylové podmínky, především zvýšit přísun vitamínů, nekouřit a vyhýbat se zakouřeným prostorám. Zvýšené množství znečišťujících látek je nebezpečné především pro lidi trpící nemocemi dýchacích cest a srdečně cévních chorob. Odolnost organismu je menší a lidé mohou snadněji onemocnět virovou či bakteriální infekcí.

Ovzduší v Moravskoslezském kraji patří dlouhodobě k nejznečištěnějšímu v zemi. Obvykle během podzimu a především zimy bývají rozptylové podmínky nejhorší.