Nemocnice v kraji budou snižovat počty akutních lůžek

Ostrava - Nemocnice v Moravskoslezském kraji musí snížit v příštím roce počty akutních lůžek. Na tom se shodli zástupci zdravotních pojišťoven s vedením kraje i manažerem krajských nemocnic. Ten ale po jednání zdůraznil, že razantní změny v krajských zdravotnických zařízeních budou plánovat až po jednání s vedením dalších nemocnic z regionu. A to je naplánováno na začátek prosince.

Kolik peněz dostanou krajské nemocnice na příští rok od pojišťoven - to byla základní otázka dopolední schůzky zástupců tří klíčových stran - pojišťoven, kraje a krajských nemocnic. Ti z městských a soukromých zařízení zatím chyběli. „Určitě by mělo dojít k redukci lůžek, na tom se shodli všichni,“ uvedl ředitel krajské pobočky VZP Aleš Zbožínek. „Určitě se to ale nedá dělat bez toho, aniž bychom se domluvili s dalšími městskými a soukromými nemocnicemi v kraji, to jednání je naplánováno na 1. prosincový týden,“ doplnil jej manažer krajských nemocnic Svatopluk Němeček. Zástupce zaměstnaneckých pojišťoven potvrdil, že budou platit přesně podle úhradové vyhlášky ministerstva zdravotnictví. „Pro pacienty to znamená, že ta péče bude pokračovat,“ slíbil výkonný ředitel ČPZP Milan Bilík.

Nemocnice omezují lůžka (zdroj: ČT24)

Méně příznivý vzkaz už mají po dnešku pro své lékaře ředitelé krajských nemocnic. Jak prozradil v poledních Událostech v regionech plus Svatopluk Němeček - plošné navýšení platů minimálně o 6 a čtvrt procenta od ledna reálné není. „Vývoj platů bude individualizovaný v naší nemocnici podle toho, jak se budou plnit stanovené parametry, plošně v žádném případě ne,“ vyjádřil se i ředitel nemocnice Frýdek-Místek Miroslav Přádka. Nespokojení zdravotníci se mají sejít zítra pět minut po 12 na náměstí SNP v Ostravě Přívoze. Kampaň za zvýšení platů tentokrát nazvali Zůstáváme, splňte sliby.