Bánov je poslední větší obcí bez čističky

Bánov - Východoslovácký Bánov hraje vabank – buď ho stavba čističky odpadních vod nadlouho zadluží, nebo vyčká do poslední chvíle a od ministerstva zemědělství přece jen dostane vylepšenou státní dotaci. Naděje jsou pořád padesát na padesát, ačkoliv stavba čističky měla být už rok v plném proudu.

Pole, kde má stát čistička, je prázdné. Proto každé spláchnutí obrazně řečeno končí v Bánovském potoce. „Tady jsou napojené septiky, takže přepad ze septiků z některých domů jde i do potoka,“ popisuje situaci starosta Bánova Zbyněk Král (KDU-ČSL).

Bánov má trochu smůlu. O 80 lidí má více než 2000 obyvatel, proto je nad hranicí, kdy obce čističku mít musí. Ocitnul se tak v nevybrané společnosti hříšníků. I kvůli němu tak může Česko dostat od Bruselu tučnou pokutu. „Je poslední v České republice a podle legislativy EU měly být ty čističky do roku 2010,“ říká o Bánovu mluvčí ministerstva zemědělství Jan Žáček.

Vinit Bánov z nedbalosti by ale nebylo na místě, jen netouží po obřím dluhu. Čistička má stát bezmála 60 milionů, Bánov od ministerstva i kraje dostane 37, zbylých 23 by měl platit sám. Vzít si úvěr nechce, protože jeden už platí za pečovatelský dům. A tak vyjednává s ministerstvem o navýšení dotace, ministerská komise ale ani dnes nerozhodla. 

Chybějící čistička komplikuje život i lidem, kteří by v Bánově chtěli bydlet. V obci mají vyrůst 3 nové ulice rodinných domků, dokud ale stavitelé nebudou mít jasno, jak budou čistit odpadní vody, nedostanou stavební povolení.

Čekání na dotaci je prodlouženo zase nejméně do pondělka, to má ministr zemědělství představit rozpočet. Naděje ještě neumřela, Bánov hodlá vyčkávat až do poslední chvíle. I za cenu dočasného rozpočtového provizoria.