Obyvatelé Zábřehu se bojí nepřizpůsobivých přistěhovalců

Zábřeh - Do Zábřehu se má přestěhovat až pět set nepřizpůsobivých obyvatel ze severu Čech. Leták s touto informací našli ve svých schránkách lidé na jednom z největších sídlišť. Zpráva tady okamžitě vyvolala doslova paniku. Vedení města se situaci snaží uklidnit a tvrdí, že jde pouze o fámu. Případem se už zabývá také policie.

Do Zábřehu se má ze severu Čech přistěhovat tři sta až pět set nepřizpůsobivých obyvatel. Tak začíná text letáku, který do svých schránek dostali lidé ze sídliště Severovýchod. „Pozorujeme to od začátku měsíce listopadu. Nejdříve to byly ústní fámy a vyvrcholilo to touto letákovou akcí,“ uvedl tiskový mluvčí Městského úřadu Zábřeh Daniel Gryc. Mezi obyvateli Zábřehu vyvolala informace vlnu nevole. „To je reakce i na medializaci Šluknovska. Lidé se obávají, že se tam přistěhuje spousta nových lidí, kteří nejsou na to nové prostředí adaptováni,“ myslí si koordinátorka pro národnostní menšiny a romské záležitosti Renáta Köttnerová. Z letáku vyplývá, že stěhování nepřizpůsobivých plánuje město. Autor navíc uvádí konkrétní místo, kam by se tito lidé měli přesunout. „Ten pisatel tam vytipoval i lokalitu blízko bazénu – stávající ubytovnu, se kterou má ale město úplně jiný záměr,“ řekl starosta Zábřehu František John.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Město se okamžitě zaměřilo na ubytovny i opuštěné domy na svém území. Úředníci zjišťovali, jestli je například nějaký podnikatel nechce koupit a pak dále prodat právě nepřizpůsobivým. To se ale nepotvrdilo. O tom, že by se kvůli šíření fámy obrátili na policii, Zábřežští neuvažují. Policie se přesto případem zabývala. „Obsah zprávy jsme v daných lokalitách ověřili s tím, že se nám informace nepotvrdily,“ řekl tiskový mluvčí Policie ČR Šumperk Josef Bednařík. Podobné informace se v posledních dnech objevily také v Karviné, Lošticích, Blansku nebo Moravské Třebové. „Ano, v Moravské Třebové jsme se s těmito fámami také setkali – pouze tedy v ústní podobě. Podařilo se nám je dementovat,“ vyjádřila se mluvčí MěÚ Moravská Třebová Daniela Blahová. Krajská romská koordinátora Renáta Köttnerová se teď na policii obrátila znovu. Požaduje posouzení případu s tím, že by mohlo jít o šíření poplašné zprávy nebo podněcování rasové nesnášenlivosti.