Rozpočet Znojma poznamenaly razantní škrty

Znojmo - Znojmo bude příští rok hospodařit s rozpočtem o desítky milionů korun nižším než vloni. Druhé největší jihomoravské město je silně zatíženo dluhy, jen v příštím roce musí splatit 82 milionů korun. Současné vedení města proto chce pro příští rok zastavit investice do rekonstrukce kanalizace a téměř o třetinu snížit výdaje na kulturu. Podle opozice by však šlo škrtat ještě více - kritizuje zejména statisícové položky vyčleněné na ošatné, dary či cestovné.

Návrh rozpočtu Znojma počítá s úsporou desítek milionů korun. O osmnáct milionů méně dostane Správa nemovitostí, nájemníci městských bytů by ale škrty neměli pocítit. Správa nemovistostí má částku ušetřit tím, že radnice zavede nový systém opakovaných poptávek a minizakázek.

Zakázky bude nyní město zadávat dodavatelům nebo skupinám dělníků, kteří nabídnou služby a výrobky za nejnižší cenu. „Pomocí výběrového řízení vytvoříme jakési potfolio řemeslníků a dodavatelů malých řemeslných prací, které budou následně minitendrovány“ řekl starosta Znojma Vlastimil Gabrhel (ČSSD). Díky tomu si město slibuje úsporu na bytové správě až 18 milionů korun ročně.

Úspory se také dotknou rekonstrukce kanalizace, která se přesune na rok 2013. Ze 37 na 27 milionů klesnou výdaje města na kulturu. Největší dopad budou mít škrty zřejmě na Znojemskou besedu, ale město nebude tak štědře příspívat ani na ostatní městské akce - třeba festivaly nebo partnerské dny.

Stejnou částku, tedy deset milionů, chce Znojmo ušetřit na chodu radnice. Úředníci, kteří odcházejí do penze, nebudou nikým nahrazeni. Díky tomuto opatření se město vyhne plošnému snižování platů.

Opozice: Znojmo zbytečně rozhazuje, kde by nemuselo

Když se škrtá na zásadních věcech, proč se plýtvá na zbytečnostech, ptá se opozice. Trnem v oku jsou jí například statisícové výdaje za pohoštění, dary, ošatné či cestovní náklady. „Na straně výdajů ještě lze škrtat dále - například za provoz regionální organizace, který ročně vyjde na půl milionu, ale výsledky nejsou žádné. dále odměna 8 miliard korun pro firmu, která bude prodávat městské byty - to je částka, se kterou rozhodně nemůžeme souhlasit,“ upozornil opoziční zastupitel Jiří Kacetl (ODS).

Položky v rozpočtu, které kritizuje opozice:

ÚHRN POHOŠTĚNÍ - 780 000
DARY - 575 000
ŠKOLENÍ - 900 000
PORADENSTVÍ - 2 000 000
PRÁDLO, ODĚV, OBUV - 500 000
CESTOVNÉ - 700 000

Dluhy Znojma vznikly už v roce 2003 za starosty Stanislava Balíka (KDU-ČSL). Město si muselo vzít úvěry na výstavbu kanalizace a koupaliště. Významně potom dluhy narostly v loňském roce. kdy si radnice půjčila na nákladnou rekonstrukci Komenského náměstí, nádraží, radniční pasáže či opravu hradebního valu. „Zatímco v roce 2009 činila zadluženost města přepočtená na jednoho obyvatele 12 tisíc korun, v roce 2010 to už bylo 24 tisíc korun,“ vysvětloval letos v únoru bývalý starosta Zbyšek Kaššai (ČSSD).

Největší investiční akcí bude domov pro seniory za 94 milionů korun 

Škrty se nedotknou dokončení výstavby a vybavení domova pro seniory. Na devadesát milionů vyšla stavba, další čtyři bude stát vybavení. Znojmo považuje investici za natolik důležitou, že se o jejím odsunutí vůbec neuvažovalo. Město také počítá s tím, že uvolněné byty seniorů, kteří půjdou do domova, nabídnou mladým párům jako startovací byty.

Cena nového doma se stala terčem kritiky. V přepočtu na jedno lůžko stojí domov ve Znojmě bez vybavení více než jeden a půl milionu korun, v nedalekém Šanově stál i s vybavením 730 tisíc korun. Rozdíl? V Šanově jde o soukromou investici, domov ve Znojmě, stejně jako v Zastávce u Brna nebo v Blansku, financoval stát. A všechny stavby vyšly dvojnásobně dráže než projekt soukromníka v Šanově. Podle ministerstva práce a sociálních věcí je vše v pořádku, protože nejvyšší stanovená částka je právě jeden a půl milionu korun.

Dvojnásobné ceny za budování domovů pro seniory
Zdroj: ČT24