Staročeské Vánoce v Lounech zakončilo rozsvícení stromu

O víkendu 26. - 27. listopadu proběhly v Lounech tradiční Staročeské Vánoce a v neděli byl pak slavnostně rozsvícen vánoční strom. Sobota přilákala na lounské náměstí spoustu návštěvníků, ale i prodejců. A bylo opravdu z čeho vybírat. V nabídce na vánoční dárky byla například keramika, koše, košíky a misky z proutí, různé dřevěné hračky, výrobky z kůže, textilu a dalších přírodních materiálů. Na přání byl třeba vyroben vánoční svícen, adventní věnec či další vánoční ozdoba.

Velkému zájmu hlavně dětí se těšil kovář nebo perníkář, kde oba předváděli taje a zručnost svého řemesla. K dostání byla i nějaká ta dobrota, děti přivítaly sladkost, rodiče spíše punč nebo svařené víno. O dobrou náladu se postaral kejklíř a dobová hudba Grál.

Nedělní odpoledne bylo vyhrazeno kulturnímu programu, který předcházel slavnostnímu rozsvěcení vánočního stromu. Na pódiu se vystřídala řada dětí z lounských škol a souborů, nechyběl tanec, zpěv, soutěž o zajímavé ceny a také prodej vánočních produktů. Celým odpolednem provázelo Divadlo Mazec se skupinou Ventilky a Pumpičky. Součástí odpoledne bylo i vyhlášení soutěže o nejhezčí vánoční strom mateřských škol.

Staročeské Vánoce v Lounech
Zdroj: ČT24/Ladislav Bába

Ladislav Bába, Louny