Snový svět Jana Zrzavého

Výstavu s názvem Snový svět Jana Zrzavého zahájí v pátek Muzeum Prostějovska. K vidění bude více než pět desítek děl české legendy, jejichž hodnota přesahuje 200 milionů korun.

„Početná je skupina pláten melancholických zátiší, nebo lodí. Zastoupena je i duchovní tematika, ale najdou se i rarity jakou je třeba pomník sovětského tanku na Smíchově před odhalením z roku 1947,“ uvedl ředitel muzea Miroslav Chytil. Mezi olejomalbami bude i ženský portrét s prostým názvem Hlava, který bude vystaven zcela poprvé.

Výstava Jana Zrzavého se volně prolíná s fotografiemi Václava Chocholy, který malíře dlouhodobě portrétoval a zachytil jej i při každodenní práci.

„Rozsahem i hodnotou je to jedna z nejvýznamnějších výstav Muzea Prostějovska,“ poznamenal ředitel. Cena pojištění se pohybuje v řádech statisíců korun a podmínkou zapůjčení obrazů bylo špičkové zabezpečení expozice.

Jan Zrzavý si vytvořil svůj jedinečný a nenapodobitelný styl. V jeho tvorbě se spojily český secesní symbolismus, expresionismus, ale i prvky kubismu a impresionismu.

O výstavu je podle ředitele muzea zájem v celé republice. Již nyní se mu hlásí zájemci i z pražských akademických kruhů. Snový svět Jana Zrzavého bude v Prostějově k vidění do konce ledna.