Ostravský dopravní podnik ušetřil, zaměstnanci dostanou vánoční prémie

Ostrava - Ostravský dopravní podnik vrátí městu část dotací. Firmě se totiž podařilo ušetřit asi třicet milionů korun. Třetinu z této částky dostanou zaměstnanci formou vánoční prémie. Podle náměstka primátora Aleše Boháče bude podnik další úspory hledat i v příštím roce.

Dopravní podnik Ostrava letos ušetřil hlavně při nákupu energií a služeb. Více peněz se mu podařilo získat prodejem jízdenek a některých těžce vymahatelných dluhů černých pasažérů. Firma také snížila počet zaměstnanců. Máme o 35 zaměstnanců méně, 5 jsme propustili, zbytek byl přirozený úbytek. Většina byla z administrativy,“ vyjádřil se ředitel Dopravního podniku Ostrava Roman Kadlučka. Město letos na provoz Dopravního podniku Ostrava přispělo jednou miliardou korun. Teď dostane zpět24 apůl milionu. Další část peněz z úspor si firma ponechá pro zaměstnance. „Z té ušetřené částky půjde jedna třetina peněz na mzdy zaměstnancům, na jejich vánoční prémie. A to je to, co jsem sliboval, pokud najdeme rezervy,“ řekl náměstek primátora Aleš Boháč.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

„Informaci o tom, že bude vyplacena pololetní odměna, jsme už dostali, víme i o její výši. Ale vzhledem k tomu, že poklesla průměrná mzda u řidičů téměř o 3 procenta, teprve v prosincové výplatě uvidíme, jaký skutečně ten růst bude,“ říká opatrně předseda odborů DPO Ivo Protivínský. Počet zaměstnanců chce DPO snížit také v příštím roce. Kolik jich ušetří, zatím ale neoznámil.