Salvator Mundi září novotou

Šternberk – Restaurování monumentální sochy Krista ve šternberském augustiniánském klášteře skončilo. Práce se protáhly na téměř dvojnásobnou dobu. „Původní záměr se během restaurování občas změní, podle toho, co odkryje detailní analýza,“ uvedl restaurátor René Tikal. Ten musel po důkladném očištění sochy nahradit některé prvky kopiemi. „Zvláště svatozář, berlu nebo křížek na zeměkouli,“ vyjmenoval Tikal. Všechny kovové prvky se dočkaly také nového pozlacení.

Barokní více než tři metry vysoká socha s názvem Salvator Mundi je z maletínského pískovce. V roce 1744 ji vytvořil neznámý mistr. Původně byla polychromovaná, tedy barevná. „Barvy z ní odstranili už při předchozím restaurování. Jejich zbytky jsem zachoval. Současný trend je ale takový, že barevné nátěry se neobnovují,“ uvedl Tikal.

Součástí památkově chráněné sochy umístěné u vstupu do kláštera je i podstavec s biblickými výjevy. „Původně jsme uvažovali o sejmutí sochy a otevření podstavce, ve kterém údajně mají být pozůstatky jednoho z představených. Kvůli nedostatku peněz i času se tak ale nestalo,“ dodal Tikal.

Podle mluvčí šternberské radnice Ireny Černocké stála oprava více než 300 tisíc korun. „Přibližně polovinu této sumy pokryla dotace Olomouckého kraje,“ dodala Černocká.

Bývalý augustiniánský klášter byl založen na konci 14. století magdeburským arcibiskupem Albertem ze Šternberka. Několikrát byl těžce poškozen, současná podoba je barokní přestavbou z poloviny 18. století. Na jeho malířské a sochařské výzdobě se podíleli i Jan Kryštof Handke a Filip Sattler.