Centrum Cooltour uspořádalo nekonvenční trhy

Lidé z nového ostravského centra kultury s názvem Cooltour uspořádali první vánoční trhy s originální módou, různými autorskými výrobky a užitým uměním.  Prodejci, kteří se do Ostravy sjeli z širokého okolí, zaplnili svými stánky přízemí i první patro výstavního pavilonu.

Smyslem je podpořit začínající umělce, řemeslíky, zapálené amatéry, kteří vlastníma rukama něco tvoří. A zároveň nabídnout originální vánoční dárky.

„Jsou tady čelenky, čepice, různé pletené věci, věci pro děti, hračky, keramika. Je toho tady spoustu,“ říká organizátorka trhů Martina Raclavská.

Například zlatník Jiří Brož prezentoval své autorské šperky inspirované punkovou módou. „Šperky vyrábím tradičními zlatnickými technologiemi, pájím je z hodinkových koleček a hodinových strojků pomocí stříbrné pájky, spoje jsou pevné, nedochází k jejich povolení,“ popisuje zlatník.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

Studentka vysoké školy a absolventka oděvní střední školy Kateřina Šajterová představila své modely. „Moje značka se vyznačuje tím, že je módní, extravagantní, je pro různé věkové kategorie. Snažím se šít hlavně na zakázku,“ říká dívka.

Lidé kupují hodinové i jiné šperky, hodiny z vinilových desek, čelenky z peří, tašky, polštáře a různé jiné věci včetně dekorací. Na zdi běží videa, na kterých lidé také něco tvoří, k nákupům hraje jazz.

Organizátoři již plánují příští ročník, na kterém by mohlo být více umění a akce by mohla mít také charitativní rozměr.