Zlínští hasiči v noci likvidovali rozsáhlý požár seníků

Provodov - Rozsáhlý požár hal se senem, slámou i technikou zaměstnal v noci hasiče na Zlínsku. Na místo vyjely jednotky profesionálních hasičů ze Zlína, Luhačovic a Uherského Hradiště se třemi cisternami a speciálním protiplynovým kontejnerem, které postupně posílily jednotky dobrovolných hasičů z okolních obcí. Vyšetřovatel jako příčinu požáru stanovil úmyslné zapálení a vzniklou škodu vyčíslil na 1,8 miliónů korun.

Požár byl nahlášen v době, kdy už oheň zachvátil značnou část uskladněného sena i slámy v balících. Ve dvou skladovacích halách bylo i několik strojů a další majetek zemědělců. „Po příjezdu hasičů bylo rozvinuto několik proudů vody, které směřovaly na sražení plamenů a rychlou lokalizaci požáru. Cílem hasičů bylo zabránit dalšímu rozšíření požáru do okolních skladovacích prostor hal a zabránit dalším škodám,“ upřesnil mluvčí hasičů Ivo Mitáček.  

Požár v jedné z hal se podařilo uhasit asi po hodině zásahu. Likvidace pokračovala ve vedlejší hale, kde stále plameny ničily uskladněné seno a slámu. Po uhašení horní odhořívající vrstvy se do likvidace zapojili i zemědělci se svou těžkou technikou. Pomocí velkého nakladače nabírali prohořívající balíky slámy a vyváželi je mimo halu. Na blízkém poli pak balíky se senem a slámou postupně dohašovali dobrovolní hasiči.

Hasiči s požárem bojovali celou noc a v práci budou pokračovat i v dopoledních hodinách, než se podaří oheň zcela zlikvidovat.

NO COMMENT: Hasiči likvidují požár seníků (zdroj: ČT24)
Žhář zapálil halu plnou sena (zdroj: ČT24)