Olomoucká charita dostane mimořádnou dotaci

Olomouc - Mimořádnou dotaci čtyři miliony korun dostane Arcidiecézní charita Olomouc. Do konce roku ji obdrží od ministerstva práce a sociálních věcí. Charita využije peníze na 29 nejohroženějších služeb. Mezi ně patří hlavně pečovatelské služby pro seniory a těžce nemocné.

Před 14 dny demonstrovali pracovníci charity na zasedání zastupitelstva Olomouckého kraje. Chtěli radní z regionu přesvědčit o svých existenčních problémech. Na zachování 27 nejohroženějších služeb jim chybělo 5,4 milionu korun. Krajští radní ovšem nabídli jen dva a půl milionu, což podle charity nestačí. Její ředitel se proto osobním dopisem obrátil přímo na ministra práce a sociálních věcí. „Bylo evidentní, že pro 25 služeb by neposkytnutí mimořádné dotace ze státního rozpočtu znamenalo ukončení těchto služeb,“ uvedl vedoucí oddělení koncepce financování sociálních služeb MPSV Radek Suda. Jednou z ohrožených služeb je například pečovatelská služba Charity Olomouc, která pomáhá seniorům a postiženým. „Zaměstnanci této služby přichází do domovů těchto klientů a dopomáhají jim žít vlastní život,“ vysvětluje asistent František Jemenka.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Zbytek peněz na záchranu sociálních služeb, tedy 1,4 milionu, by měl nejspíše doplatit kraj. Oficiální žádost zatím neobdržel. „Pokud ji dostane a bude to částka mezi 1 až 2 miliony korun, tak věřím, že rada tuto žádost znovu projedná a doporučí zastupitelstvu, aby to schválilo,“ vyjádřil se mluvčí Olomouckého kraje Ivo Heger. Čtyři miliony, které charita dostane, vyčlenilo ministerstvo z prostředků na mimořádné situace v sociálních službách. Na příští rok pak vyčlenilo ministerstvo práce a sociálních věcí na poskytování sociálních služeb 6,1 miliardy, což je stejně jako letos. Apelovat chce také na města a kraje, aby se do financování sociálních služeb zapojili co nejvíce.