Ostravská opera nastudovala Janáčkovu Věc Makropulos s Evou Urbanovou

Národní divadlo moravskoslezské chystá pro milovníky opery mimořádné představení - Věc Makropulos Leoše Janáčka. Provedení opery, která se hraje více v zahraničí než doma, bude mimořádné. Speciálně pro ostravské představení nastudovala hlavní roli Emilie Marty, a to poprvé ve své kariéře, jedna z nejlepších českých sopranistek Eva Urbanová.

Libreto vychází ze stejnojmenné divadelní hry Karla Čapka. Pojednává o touze po nesmrtelnosti a strachu z ní. Hlavní hrdinka, slavná zpěvačka, žije už tři sta let, touží po lásce a citech, které jsou jí jako nesmrtelné cizí. Janáček operu napsal v letech 1923 až 1935. Bylo mu kolem sedmdesáti let.

Ostravská premiéra bude 13. ledna, dallší představení budou 20. a 26. ledna. Věc Makropulos se v Ostravě hrála naposledy v roce 1964. Poslední české provedení bylo v Národním divadle v Praze roku 2008.

Urbanová hostuje v Ostravě v opeře Leoše Janáčka podruhé, první byla role kosteliničky v Její pastorkyni. „Věc Makropulos je můj druhý janáčkovský projekt v Ostravě. V Ostravě je vynikající ansámbl. Pan dirigent Robert Jindra mne brilantním psychologickým tahem přesvědčil, abych u vás Emilii Marty zpívala, a já si spolupráci s ním moc užívám. Doufám, že budu zdravá a vše dobře dopadne,“ řekla Eva Urbanová.

Hlavní mužskou roli přijal slovenský tenorista Aleš Briscein, další postavu zahraje a zazpívá Slovák Peter Mikuláš, který se ve stejné roli představil v Metropolitní opeře v New Yorku.