Lopeník bude vybírat mýtné za vjezd na některé lesní cesty

Lopeník - Dvě stě korun za vjezd na lesní cestu začne vybírat obec Lopeník v Bílých Karpatech. Vedení obce k tomu přiměli bezohlední řidiči, kteří zpevněné obecní cesty ničili. Zpoplatněné jsou dva úseky - od horské chaty Jany až k Lopenickému sedlu a odtud směrem k místní lokalitě Bošáčky. Mýtné se nejvíce dotkne dělníků s nákladními auty a traktoristů, kteří po cestách svážejí dřevo z hor, ale také chalupářů či houbařů.

Poplatek se vztahuje na lesní cesty, kam mají řidiči s výjimkou místních obyvatel vjezd běžně zakázaný. Přesto je využívají, aby si svoji cestu zjednodušili - a silnice podle toho vypadá. Například za deštivého počasí jsou cesty často znečištěné blátem z kol traktorů. 

Vedení obce už ale došla trpělivost a od řidičů, kteří na cestě nemají co dělat, začne vybírat poplatky. „Vyšší částky zaplatí především ti, kteří dnes cesty neoprávněně využívají k výdělečné činnosti,“ vysvětlil záměr nové vyhlášky starosta Lopeníka Antonín Dulínek (bez PP). Řidiči nákladních vozů a traktoristé za povolení vjezdu zaplatí ročně až 5 000 korun.

Majitelé domů v dotčených lokalitách budou od poplatku osvobozeni. Na vybudování cesty totiž v minulosti přispěli z vlastních kapes. Chalupáři mohou podle Dulínka využít tisícikorunový roční paušál. Jednorázový poplatek ve výši 200 korun nejvíce pocítí houbaři, kteří do těchto lokalit přijíždějí pouze několikrát za rok.

Starosta Lopeníka Antonín Dulínek o nové vyhlášce (zdroj: ČT24)

Mýtné jako příspěvek na údržbu

Přestože je využívání místních a účelových komunikací podle zákona bezplatné, vedení obce má právo od řidičů, kteří cesty využívají, požadovat příspěvek na jejich údržbu. Vybírat se začne zřejmě na jaře. Dnes jsou totiž cesty pokryté sněhem, a proto nesjízdné. Obec bude mít alespoň dostatek času nechat vyrobit značky.

Kolik zaplatí řidiči?

Jednorázový poplatek za vjezd (platí jeden kalendářní den): 200 korun
Paušální poplatky na celý rok:
- osobní auta: 1 000 korun
- nákladní vůz do 10 tun a traktor do 80 kW: 3 000 korun
- ostatní vozy nad 10 tun a traktory nad 80 kW: 5 000 korun

Od poplatku jsou osvobozeny sanitky a vozidla záchranné služby, obecní vozidla, lidé, kteří přispěli na vybudování silnice.

Malá obec Lopeník v Bílých Karpatech má pouze 170 obyvatel. Její roční rozpočet nepřesahuje dva miliony korun, ve svém katastru má přitom přes 30 kilometrů nejrůznějších silnic a cest.