Děti nemají o lyžařské kurzy zájem, rodiče na ně nemají peníze

Olomouc - Školy bojují se stále větším nezájmem o lyžařské výcviky žáků. Rodiče na zaplacení pobytů svých dětí nemají peníze. Školy tak musí kursy rušit, nebo doplňovat volná místa žáky z jiných ročníků.

Základní škola Maxima Gorkého z Olomouce musela zrušit lyžařský kurz pro nezájem už podruhé. Stejný problém mají i střední školy. Třeba lyžařské kurzy olomoucké obchodní akademie donedávna absolvovalo skoro všech 120 studentů prvního ročníku. Letos však třetina nepojede. „Vysvětluji si to celkovou situací v rodinách, to nemáte jen poplatek za pobyt, ale i všechno vybavení,“ říká zástupce ředitele Obchodní akademie Olomouc Igor Kubín. Právě cena lyžařského setu většinu rodin odrazuje. Průměrně se pohybuje kolem 12 tisíc. Pokud byste si chtěli vybavení půjčit, zaplatíte od 1000 do 1500 za týden.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

K této sumě je třeba přičíst i lyžařské oblečení, které přijde přibližně na 6500 korun a další zhruba 3 tisíce korun, které stojí každý kurs. Aby rodičům ulehčily, snaží se jim školy vycházet vstříc – na pobyt žákům přispívají z vlastních prostředků, nebo jim půjčují výstroj. Peníze však nemusí být vždy jediným problém. Na základní škole Maxima Gorkého totiž udělali učitelé mezi žáky anketu, proč o lyžařský kurz nemají zájem. A zjištění je samotné překvapilo. „Hlavním důvodem bylo, že děti volí v dnešní době pasivnější formy zábavy a rodiče je v tom podporují,“ uvedl tělocvikář ZŠ Maxima Gorkého Jiří Marvan. Tři čtvrtiny žáků totiž odpověděly, že na hory se jim prostě nechce. Nedostatek peněz zmínilo jen 15 procent z nich.