Habrůvku inspiroval ke zpřísnění vyhlášky místní „sběratel“

Habrůvka - Od ledna musí obyvatelé Habrůvky na Blanensku mnohem více dbát na pořádek. V obci s 350 obyvateli totiž začala platit nová vyhláška o čistotě. Místní tak nesmějí parkovat na travnatých plochách, po návsi nemohou volně pobíhat psi nebo je zakázáno stanovat bez povolení úřadu. Postup obecního úřadu inspiroval především jeden z místních obyvatel, na jehož pozemku se kupí odpadky.

Podnět ke vzniku přísnější vyhlášky, která by trestala nepořádek v obci, dali samotní občané. „Lidé si stěžovali na zvyšující se počet psů a exkrementů, které tu po nich zbývaly, bylo tu i nějaké napadení psem. A samozřejmě jsme v CHKO, takže třeba umývání aut by měl člověk dělat na myčkách, a ne na obecním pozemku,“ uvedl zastupitel a jeden z autorů nové vyhlášky Jiří Brus (VV). 

Obecní pozemky si někteří obyvatelé pletli se skládkou a odstavovali na ně vraky starých aut, ale i traktorů. Zřejmě nejvýraznějším znečišťovatelem v obci je muž, se kterým mají místní už delší dobu problémy. Muž, který bydlí jen pár domů od místního úřadu, si své obydlí i jeho okolí zastlává nejrůznějším harampádím. Sám si z vyhlášky nic moc nedělá. „Teď se to nedá uklízet, je zima. A v létě, to já mám toulavý boty,“ řekl muž. Lidé, kteří bydlí v jeho bezprostřední blízkosti, se kvůli odpadkům obávají možného vzniku požáru i výskytu potkanů a dalších hlodavců. Starosta obce za mužem často dochází a snaží se mu pomoci celou situaci řešit.

NO COMMENT: Obyvatelům Habrůvky vadí místní "sběratel" (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Habrůvky s vyhláškou souhlasí, hlavně ti, kteří bydlí v okolí problémového muže. Domnívají se, že podobná norma obci jen prospěje a lidé si budou dávat mnohem větší  pozor na to, co a kam odhazují. „Pokud někdo novou vyhlášku poruší, hrozí mu pokuta až do výše 50 tisíc korun,“ potvrdil zastupitel a spoluautor vyhlášky Zdenek Cihlář. Vedení obce však doufá, že k až tak razantnímu kroku nebude muset dojít a případné prohřešky se budou řešit pouze domluvou s viníkem.

Problémy jsou i jinde 

Podobnou situaci zažívali i obyvatelé jiných měst. Jen v Brně si na problematického souseda stěžovali lidé hned ve dvou čtvrtích - v Masarykově čtvrti a v městské části Řečkovice. Řečkovický „sběratel“ zavalil nepořádkem dům a celou zahradu, odpadky sahaly až do výše tří metrů. Když se ho štáb České televize pokusil natočit, hrozil redaktorce a kameramanovi s železnou tyčí v ruce. I když si místní lidé stěžovali, z radnice zazněla lakonická zpráva, že úřad se situací nemůže a nehodlá nic dělat. „Černé skládky likvidujeme, ale toto je na soukromém pozemku, kde si vlastně může dělat, co chce,“ přiznal v březnu 2010 vedoucí oddělení životního prostředí Jan Klement.

Naopak odborník potvrdil, že na zahradě se nachází i nebezpečný odpad, proti kterému by obec zasáhnout mohla. Nebezpečným odpadem mohou být i staré televize, baterky či zbytky počítačů. Stejně tak mají podle právníků sousedi možnost se bránit soudně. Mohou totiž hledat oporu v občanském zákoníku, podle kterého mají šanci uplatnit paragraf zabývající se sousedskými vztahy. Na jeho základě mají právo na určitou kvalitu bydlení, což zjednodušeně znamená, že se sousedé nesmí vzájemně obtěžovat.

Několik let také Česká televize sledovala osud „skládky“ u domu v Masarykově čtvrti. Jednu z vil v Barvičově ulici tamní obyvatelka léta zásobovala hromadami odpadků. Skládka občas zmizela, to když sousedům došla trpělivost a nepořádek vlastními silami zlikvidovali, za několik týdnů ji ale nahradily odpadky nové. S problémovou obyvatelkou nic nezmohla ani městská část Brno-střed, která se dokonce pokusila ženu soudně zbavit svéprávnosti. Ani tento pokus nevyšel, a žena tak dál hromadila odpadky, dokud loni v prosinci dům neprodala, nový majitel poté skládku definitivně odklidil.

Habrůvka bojuje proti nepořádku (zdroj: ČT24)