Třetí den po požáru ve Vrbně pod Pradědem

Vrbno pod Pradědem - Vysoušeče dnes dostali obyvatelé nižších pater bytového domu ve Vrbně pod Pradědem. V noci ze soboty na neděli se tu stal tragický požár. Při něm zemřel jeden člověk, dalších 40 muselo být evakuováno. Vysoušeče jsou prvním krokem pro to, aby se lidé z vyhořelého domu mohli opět vrátit do svých bytů.

Obyvatelé spodních pater domu začínají s vysoušením bytů. Ti, kteří bydleli ve třetím nebo čtvrtém patře, odnášejí, co se ještě dá zachránit. Pro ty, které požár postihl nejvíce, uspořádali místní dobrovolní hasiči sbírku. Do té se zapojili místní obyvatelé i spolky. Pomoci mohou zájemci finančně i hmotně. Potřebné informace poskytne vrbenský městský úřad. Organizátoři ale žádají všechny, kteří by ještě rádi přispěli, aby si ověřili, zda je jejich pomoc potřeba. „Máme dostatek oblečení, ošacení, ale co bychom nutně potřebovali, jsou hygienické potřeby, ložní prádlo, deky, peřiny a potřeby do kuchyně,“ říká Jana Marková z městského úřadu.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)

Proč v domě začalo hořet, zatím policie stále šetří. Podle starostky je teď ale pro město prioritou dům co nejdříve opravit. „Budeme jednat se stavební firmou, která potom bude pokračovat se stavebními pracemi, abychom co nejdříve dostali stavbu pod střechu,“ potvrdila starostka Vrbna pod Pradědem Helena Kudelová. Pokud půjde vše podle plánu, mohli by se lidé z nižších pater vyhořelého domu vrátit do bytů za pár týdnů. Ti, kterým byty shořely úplně, budou muset na návrat čekat měsíce.