Počítačová kriminalita ohrožuje firmy i soukromé osoby

Ostrava - Vykrádání emailových účtů, prolomení hesel uživatele a nelegální spravování cizích webových stránek. To jsou případy počítačové kriminality, se kterými se lidé potýkají téměř denně. Většinou je ale neřeší ani policie. Lidé si nechají své emailové účty zablokovat a jsou v bezpečí. Pokud se ale na policisty obrátí, vykradači účtů hrozí až dva roky za mřížemi.

Kromě cyberšikany se čím dál více objevují i případy vykrádání a zneužívání emailových účtů. A právě s tím se setkala paní Jana Berkusová. V Hukvaldech založila unikátní psychoterapeuticko – vzdělávací centrum pro děti i dospělé. Bez problémů ale fungovalo jen necelé dva měsíce.

„Stále mi to hlásilo nefunkční heslo nebo špatné přihlašovací jméno, nenapadlo mě, co se skutečně může dít. Pak mi na mobil přišly zprávy od klientů, že obdrželi zprávu,“ svěřuje se. Ve zprávě stálo: Paní Berkusová tahá z lidí peníze, je podvodnice, využívá své děti a pije. Stejné vyjádření, napsané jejím jménem, se objevilo i na internetových stránkách jejího psychoterapeutického centra. Investoři i klienti se k ní začali obracet zády.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Jana Berkusová celou věc nahlásila na policii. Webové stránky ale stále běží a na svůj email se kvůli změněnému heslu nedostane a nemůže jej tak nechat ani zablokovat. Podezřelý z narušení soukromí a poškození na právech je 44letý muž. „V tomto případě hrozí pachateli za přečin pomluvy a poškození cizích práv trest odnětí svobody až na dva roky,“ vyjádřil se mluvčí PČR Frýdek-Místek Vlastimil Starzyk. „V tomto konkrétním případě asi bude potřeba počkat opravdu na soudní příkaz, protože jinými způsoby my nemáme jak zjistit, že ta schránka dané paní patří,“ uvedla PR manažerka portálu Seznam.cz Irena Zatloukalová. Podobné případy policisté neřeší často. Za loňský rok by se jejich počet v kraji dal spočítat na prstech jedné ruky. Prevence je jediná – vždy se pečlivě odhlašovat ze svých emailových účtů, hesla měnit a nikomu je nesdělovat. Ani to ale mnohdy nestačí.