Degustátorem vína se díky kurzům může stát kdokoli

Brno - Poznat dobré víno v restauraci nebo ohromit fundovaným hodnocením známé na večírku. To vše a mnohem více by měl zvládnout degustátor. Ti nejlepší zasedají v porotách významných soutěží, základním degustátorským dovednostem se ale může naučit prakticky každý. Důležitý je však i talent a hlavně zkušenosti.

Chuť, čich a zrak. To jsou smysly nezbytné pro posouzení kvality vína. Jak je správně použít a stát se tak degustátorem, pomohl třicítce zájemců zjistit kurz Národního vinařského centra. Ostrý start obstarala zkouška rozpoznávání sladkosti vína.

„Chceme si otevřít kavárnu a chtěli bychom tam prodávat nějaká lepší vína. Do kurzu jsem se přihlásila, abych se o vínech něco přiučila,“ řekla účastnice kurzu Dagmar Krobová.

Kurz degustátorů
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Jak posoudit chuť a barvu, jak rozpoznat čirost, o čem vypovídá hustota vína? Kurz rozhodně není záležitostí jen pro odbornou vinařskou komunitu, otevřený je pro každého. „Někteří účastníci jsou samozřejmě už velmi zkušení, někteří méně, ale mají obrovský cit - jak se říká - mají chlupatý jazýček,“ uvedl lektor kurzu Josef Balík.

Vyznat se ve vínech je „in“

Stejně jako vzrůstá kvalita tuzemského vína, zlepšují se také znalosti konzumentů moravského národního nápoje. „Mnozí čeští konzumenti vína jsou nároční konzumenti a vinaři to budou mít ještě hodně těžké, aby je uspokojili v zahraniční konkurenci vín. Ruku v ruce s tím ovšem jde i rostoucí kvalita našich vín,“ myslí si Balík.

Lektor kurzu Josef Balík o degustátorských předpokladech (zdroj: ČT24)

Od úvodního kurzu až ke skutečnému degustátorskému mistrovství je však dlouhá cesta. Pro účast v porotě prestižních soutěží je třeba složit i mezinárodní zkoušky. Nejlepší tuzemští degustátoři se pravidelně scházejí například k výběrovému hodnocení do Salonu vín. Na světové scéně je jednou z nejuznávanějších autorit britský degustátor John Umberto Salvi.