Ve Velké nad Veličkou ožije loutkové divadlo

Velká nad Veličkou - Obnovit tradici loutkového divadla na Horňácku se snaží občanské sdružení Futra z Velké nad Veličkou. V loňském roce se jeho členům podařilo objevit původní marionety, které pravděpodobně bavily tamní děti v 60. a 70. letech. Sdružení se teď pustilo do restaurování loutek – místním je znovu představí v létě na Horňáckých slavnostech.

Sedmadvacet loutek se skrývalo ve sklepení mateřské školy ve Velké nad Veličkou. Dávno zapomenuté loutky tam objevili až členové místního družení Futra.

„Že tady chceme založit loutkové divadlo, k tomu jsme se rozhodli bez toho, že bychom věděli, že tady loutky vůbec někdy byly,“ tvrdí Martina Šalamounová ze sdružení Futra. Jaké pak bylo překvapení všech, když se v místní mateřské školce objevily krabice plné starých loutek - takzvaných marionet.

Tradice loutkového divadla sahá ve Velké nad Veličkou až do třicátých let minulého století, kdy jej provozovali členové místního Sokola.

„Postavením kulturního domu v roce 1964 se počítalo taky se sálkem pro loutkové divadlo, a to divadlo tam bylo provozováno aspoň dvě desítky let,“ řekl starosta Velké nad Veličkou Jiří Pšurný.

Futra loutkám vrátí původní krásu

Z kulturního domu loutky putovaly do mateřské školy. Poničené pak skončily ve sklepě, kde ležely více než třicet let a postupně se rozpadaly. Některým chybí oblečení, jiné jsou polámané a odřené. Šikovné ruce jim teď ale znovu vracejí život.

„Chceme jim udělat kompletně novou scénu, nové oblečení, nové systémy, nový příběh, chceme jim dát nový život,“ přiblížila plány loutkových nadšenců Šalamounová.

U všech 27 marionet bude potřeba především zrestaurovat vodicí systém. Ten se dochoval jen u jediné loutky. Sdružení Futra na obnovu loutek získalo také prostory – v místním památkově chráněném domě teď vytvářejí loutkovou dílnu, která se otevře i zájemcům z řad veřejnosti.

„Chystáme menší projekt - lidé budou tvořit sochy, malovat, budou se dělat různé výtvarné techniky. Součástí této dílny bude i výroba loutek,“ uvedla další členka sdružení Martina Venclová. „Chtěli bychom do toho zapojit především děti, se kterými bychom nazkoušeli nějaké menší divadlo,“ prozradila.

Příležitost dostanou i maňásci

Do budoucna k zachráněným marionetám přibudou další typy loutek – Futra chtějí hrát také maňáskové nebo stínové divadlo. Ztvárnit by tak chtěli i některou z horňáckých pohádek. „Momentálně po nich pátráme v různých historických pramenech. Určitě bychom chtěli mít nějakou původní horňáckou pohádku v repertoáru,“ uzavřela Martina Šalamounová.

Martina Šalomounová ze sdružení Futra o nálezu loutek (zdroj: ČT24)