Za futuristický design traktoru získal student prestižní ocenění

Zlín - Odlišný přístup tvarování kabiny, blatníků, kol nebo světelných prvků. Návrh traktoru, který David Polášek vytvořil v rámci diplomové práce na Univerzitě Tomáše Bati, zaujal i v zahraničí. Designér získal hlavní cenu v prestižní soutěži Red Dot Design Award. To patří mezi největší světové soutěže v oblasti produktového designu.

„Respektuji všechny podstatné aspekty správné funkce a ergonomie víceúčelového stroje, ale zároveň využívám aerodynamické plochy, které zdůrazňují, že se jedná o pohyblivý objekt. Zdůrazňuji především funkci a stabilitu podvozkové části s koly - nejpodstatnější části stroje,“ uvedl Polášek.

„Navrhl design traktoru, který představuje přechod mezi současnými typy zemědělské techniky a typy s autonomním řízením, které se budou prosazovat v budoucnosti,“ řekl pro ČTK vedoucí diplomové práce Pavel Škarka z ateliéru průmyslového designu na fakultě multimediálních komunikací.

  • Futuristický návrh traktoru Davida Poláška zdroj: David Polášek
  • Futuristický návrh traktoru Davida Poláška zdroj: David Polášek

Polášek s univerzitou spolupracuje na vytvoření průmyslového vzoru traktoru

„Až bude dokončen, budeme se snažit kontaktovat výrobce, zda by měli zájem o vytvoření konceptu nebo modelu,“ popsal další kroky designér.

Soutěž Red Dot Design Award vznikla v roce 1955 v Německu, v roce 2005 byla rozšířena o cenu Design Concept, která oceňuje designové koncepční návrhy a je každoročně vyhlašována v Singapuru. V této kategorii Polášek uspěl v konkurenci dalších více než 3500 soutěžících ze 49 zemí.