O Ceny Alfréda Radoka budou bojovat dva herci z Ostravy

Herec Národního divadla moravskoslezského Igor Orozovič je nominovaný na cenu Talent roku v divadelní soutěži o Ceny Alfréda Radoka. Za mužský herecký výkon je z Ostravy navržený také Norbert Lichý z Divadla Petra Bezruče, a to za postavu v inscenaci Rodinná slavnost.

Orozovič se o cenu utká s hercem Městského divadla Brno Michalem Istebníkem a s režisérkou Annou Petrželovou. Konkurenty Lichého jsou Marek Němec z Divadla v Dlouhé a Martin Havelka z Brna.

O nominovaných rozhodlo v anketě časopisu Svět a divadlo osmdesát dva divadelních kritiků. Vedení Nadačního fondu Alfréda Radoka ceny předá 25. února v pražském Divadle v Dlouhé.

„Igor Orozovič aktuálně hraje v Národním divadle moravskoslezském v inscenacích Amadeus, Dohana, Její pastorkyně, Pygmalion a dalších,“ uvedla mluvčí divadla Kateřina Ondřejková. V představení režiséra Juraje Herze Deváté srdce hostuje i v Národním divadla v Praze. V Ostravě začínal v roli Oidipa, kterou získal i s angažmá po vyhraném konkurzu roku 2009.

„Orozoviče už ocenili návštěvníci přehlídky ostravských činoherních divadel OST-RA-VAR, a to za nejlepší mužský herecký výkon za roli Mozarta v inscenaci Pavla Šimáka Amadeus,“ dodala Ondřejková.

Orozovič má osmadvacet let. Do Ostravy přišel z Prahy, kde chodil na gymnázium, na konzervatoř a vystudoval obor činoherní herectví na DAMU.

Národní divadlo moravskoslezské má dva finalisty i v prestižní Thálii. Do úzké nominace se dostala Hana Fialová za hlavní postavu v muzikálu Marguerite. Za roli v opeře Cardillac kritici poslali do finále barytonistu Jacka Starucha.