Zámecká zahrada v Mikulově získá původní podobu

Mikulov - Zámecká zahrada v Mikulově se dočká velké proměny. Za staletí své existence prošla mnoha podobami – od renesanční, přes secesní až po moderní. Ta se k zámku ale podle botaniků nehodí, proto se jí rozhodli vrátit původní tvář. Díky dotacím z Evropské unie mohou s úpravami začít už na jaře.

Dříve honosné jeviště vybavené trávníkem s květinovými ornamenty a lemem stříhaných dřevin, oranžérií, míčovnou a fontánami. Teď má mikulovská zahrada strohou podobu anglického parku. Moravští botanici se ovšem rozhodli vrátit zámecké zahradě v Mikulově zpět její lesk. „Na tuto pouze esteticky upravenou plochou se vrátí ornamentální květinová úprava. Znovu budou obnoveny cesty a na opačné straně bude vystavěna imitace původní oranžérie,“ popsala kurátorka botanických sbírek Regionálního muzea v Mikulově Milada Rigasová. 

Hovoří kurátorka botanických sbírek mikulovského muzea Milada Rigasová (zdroj: ČT24)

Zámecká zahrada byla na pozornost hradních pánů a jejich vzácných hostů zvyklá. Její terasy byly vytvořeny jako ústřední místo vyhlídek, z něhož mohlo panstvo pozorovat krásy města i okolní komponované krajiny. „Jednou z největších hodnot Mikulova je to, že je ukázkou urbanistického celku, který vznikl jako jedno z prvních měst novověku. Mikulov je vybudován po vzoru měst severní Itálie, jeho centrem byl zámek se svojí zahradou. A my se teď pokoušíme o obnovu krásy této pozorovatelny,“ objasnila Rigasová. 

Botanici se při projektování nechali inspirovat originální rytinou ze 17. století, tedy z doby, kdy zahrada vznikla. Přesně takto by také měla v budoucnu vypadat. Samotný zámek se dočká i nového schodiště, o které přišel v 70. letech minulého století.

Bez peněz se těžko rekonstruuje, v tomto případě ale finance nechybí. Botanikům pomohly desítkami milionů evropské dotace. První dělníci se v zahradách mikulovského zámku objeví už ke konci jara, původní barokní podobu ale zahrada získá až v roce 2013. 

Mikulovský zámek stojí na výrazném skalním útesu a tvoří tak nepřehlédnutelnou dominantu města. Původně zeměpanský hrad byl Přemyslem Otakarem II. v roce 1249 udělen v léno Liechtensteinům, které na pozici majitelů panství na konci 16. století vystřídali Dietrichsteinové.  Za jejich vlády, při přestavbě po požáru v roce 1719, zámek získal svou dnešní podobu. V roce 1945 při ústupu německé armády památka opět do základů vyhořela, avšak díky péči Spolku pro obnovu mikulovského zámku byl v 50. letech zámek náročně opraven. K nejzajímavějším součástem zámku patří zámecká knihovna a sál předků. V současnosti v zámku sídlí Regionální muzeum v Mikulově. 

Zdroj: Mikulov.cz

  • Mikulovský zámek v zimě zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3281/328078.jpg
  • V zahradě vznikne i ornamentální květinová úprava zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3281/328083.jpg
  • Zahrady mikulovského zámku získají původní barokní podobu zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3281/328081.jpg
  • Botanici se inspirovali původními plány zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3281/328076.jpg