Jeseník otevřel expozici čarodějnických procesů

V Jeseníku ožívají čarodějnické procesy. Obraz brutálních událostí ze 17. století nabízí nová expozice v tamním Vlastivědném muzeu. Je unikátní po odborné i technické stránce. Poprvé se na ní zveřejňují výpovědí mučených a poprvé v českém muzejnictví se využívá fog skreen – tedy projekce v mlze.

Sklepení Vodní tvrze v Jeseníku bylo dlouhá léta prázdné. Teď se proměnilo ve stálou expozici čarodějnických procesů ze 17. století. Připomíná dobu, která zdejší region nechvalně proslavila v celé zemi. Právě tady totiž odstartoval masový hon na čarodějnice. A dosáhl obludných rozměrů.

„Historici splatili dluh veřejnosti, že zpracovali jedno z nejvýznamnějších témat jesenického regionu,“ uvedla ředitelka Vlastivědného muzea Jesenicka Veronika Rybová.

Reportáž Andrey Švubové (zdroj: ČT24)

Před inkvizčním tribunálem skončilo v 17. století asi 250 osob z tehdejšího Jesenicka. U 119 z nich je doložen rozsudek smrti. V polských archivech se historikům podařilo vypátrat jejich autentické výpovědi o průběhu mučení. Jsou to stovky stránek z výslechů u soudu:

„Na těchto stránkách bylo nejsložitější vlastně dostat se do německého kurentu, pochopit to soudobé písmo, přepsat to do němčiny. Možná nejsložitější práce byl český překlad,“ dodává historička Michaela Neubauerová.

První údajnou čarodějnicí na Jesenicku byla Barbora Shmiedová. Její manžel ji na smrtelné posteli označil za ďáblovu služebnici.

„Dobytek začarovala, také čarodějnické máslo dělala a jako neviditelná lidem do sklepů vnikala, a o mléko obírala. Ona svému muži do prstu střelila, a s čarodějnými slovy mu uškodila,“ čtenme v historických pramenech o procesu s Shmiedovou.

Příběh Barbory Schmiedové uvidí lidé v mlze. Přestože je Fog Screen projekce založená na vodní bázi,  je natolik suchá, že se jí může člověk dotýkat nebo jí procházet.

Kámen, surová ocel, sklo, repliky mučících nástrojů. A silná příběh nevinné ženy. Minimalistickým pojetím se architekti expozice snažili navodit ve sklepení tu pravou atmosféru.

Na přípravě unikátní expozice se podílela desítka odborníků, trvala jim přes rok.