Brněnskou laťku opanoval výškař z Baham

Brno - Rozdílem osmi centimetrů ovládl brněnský výškařský mítink Bahaman Trevor Barry. Jako jediný zvládnul překonat výšku 230 centimetrů. Domácí favorit Jaroslav Bába se s 222 centimetry musel spokojit s dělenou třetí až pátou pozicí.

Kulisou pro tradiční atletický mítink se místo sportovní haly nezvykle stalo nákupní centrum. Účast hned pěti výškařů s osobním maximem přes 230 cm slibovala kvalitní podívanou. „Navzdory omezeným financím se nám podařilo přilákat na start výbornou konkurenci. Také postavený sektor má špičkovou kvalitu,“ řekl před závodem organizátor Ctibor Nezdařil. 

Právě hranice 230 cm nakonec rozdělila pole favoritů na vítěze a poražené. Přenést se přes ni dokázal jediný startující – Bahaman Trevor Barry, ten přitom chyboval už na své základní výšce 218 cm, dál ale skákal bezchybně. Při vítězném pokusu zvedli rozhodčí bílý praporek naštěstí jen moment před tím, než se laťka nakonec poroučela k zemi. „Musím být spokojený. Tím, že pokus zůstal platný, jsem si zajistil nejen vítězství, ale také svůj nejlepší osobní výkon sezóny,“ pochvaloval si výsledek Barry.

Brněnská laťka (zdroj: ČT24)

Další čtyři skokani se přenesli přes 222 cm, mezi nimi i Jaroslav Bába, který tuto výšku zdolal na druhý pokus. „Nedařilo se mi technicky, očekával jsem lepší výsledek, ale další výšku jsem už těsně shodil,“ popsal Bába. To mu vyneslo umístění na třetím až pátém místě, stejnou bilanci totiž dosáhli ještě Francouz Hanany a Polák Sleboda. Druhé místo bral kvůli menšímu počtu pokusů Bulhar Ninov.

Vítězství v kategorii žen putuje do Rumunska za solidní výkon 193 cm. Esthera Petreová se v souboji generací poměřila s velezkušenou sedmatřicetiletou Bulharkou Venevovou, ta ale nakonec skončila na výšce o tři centimetry nižší než nedávná mistryně Evropy do 23 let.

Na lepší výsledek jistě pomýšlela česká reprezentantka Oldřiška Marešová. Základní výšku 181 cm překonala až na třetí pokus. Potom svůj projev zklidnila, maximem ale pro ni zůstala výška 187 cm, která stačila na páté místo. 

Brněnská laťka, závod ve skoku vysokém:

Muži:

1. Barry (Bah.) 230,

2. Ninov (Bul.) 222,

3. Bába (ČR), Hanany (Fr.) a Sleboda (Pol.) všichni 222,

6. Saint-Jean (Fr.) 222.

Ženy:

1. Petreová (Rum.) 193,

2. Venevová-Matejevová (Bul.) 190,

3. Iljuštšenková (Est.) 190,

4. Ayhanová (Tur.) 187,

5. Marešová (ČR) a Šimičová (Chorv.) obě 187.