Severská filmová zima startuje v Brně

Brno - Ačkoliv mrazivé teploty v posledních dnech pozvolna polevují, ta pravá severská zima v moravské metropoli teprve udeří. Řeč je naštěstí o té filmové. Festival filmů z produkce Dánska, Norska, Švédska a Islandu startuje souběžně v Praze a Brně, od pátku budou vybrané tituly k vidění také v Ostravě. V brněnském kině Art představí například úspěšné drama Král z ostrova Bastoy režiséra Maria Holsta či na Oscara nominovaný švédský snímek Tak jako v nebi od Kay Polaka. Festival vyvrcholí v neděli večer.

Festival pořadatelé zahájí dvěma filmovými dramaty. Islandský Spodní proud (2010) režiséra Árniho Ólafura Ásgeirssona byl natočen během sedmi týdnů na otevřeném moři. Ve švédském snímku režiséra Richarda Hoberta Harryho dcery (2005) budou diváci sledovat osudy dvou sester, jejichž vzájemný vztah je podroben těžké zkoušce.

Ve čtvrtek 16. února jsou na programu dvě romantické komedie. Snímek Import/export (2007) režiséra Khalida Hussainasledovat vypráví příběh norského mladíka Jana a o jeho snaze zalíbit se rodičům své pákistánské vyvolené. V islandské komedii Naše vlastní Oslo (2011) režiséra Reynira Lyngdalapak budou diváci svědky neohrabaných námluv dvou naprosto rozdílných čtyřicátníků Haralda a Vilborg.

V pátek 17. února se v dánské „antiromantické“ komedii Pravda o mužích (2010) režiséra Nikolaje Arcela představí nadějný autor filmových scénářů Mads, který nepřestává věřit, že někde na něj čeká ta pravá. Divácky velmi úspěšné drama Král z ostrova Bastøy (2010) režiséra Maria Holsta zve do roku 1915 na norský ostrov Bastøy do nechvalně proslulého chlapeckého nápravného ústavu, kde sedmnáctiletý Erling nepřestává věřit ve správnou věc a také v to, že se mu podaří utéci.

V sobotu odpoledne se na diváky bude těšit Učitelka, dánský rodinný thriller z roku 2007 režiséra Oleho Bornedala. Norská režisérka nás Maria Sødahlnás ve svém snímku Limbo (2010) zavede na rajský ostrov Trinidad sedmdesátých let 20. století. Film vypráví o netradičních osudech jedné norské rodiny. Sobotní program uzavře švédské, na Oscara nominované drama režiséra Kaye Polaka Tak jako v nebi (2004).

Festivalová přehlídka v Praze a Brně se uzavře v neděli 19. února islandským thrillerem z roku 2006 Vychladlá stopa režiséra Björna Br. Björnssona a režijním debutem dánského režiséra Mikkela Munch-False Milí lidé (2010). 

Severské filmy se do českých kin příliš nedostanou

Akci pořádá občanské sdružení Severský filmový klub, v Brně ve spolupráci s kinem Art. „Naším cílem je zprostředkování severských filmů českým divákům,“ uvedla koordinátorka festivalu Lenka Bazinková. „Myslíme si, že severská kinematografie je svým způsobem jedinečná, ale přesto zde je, v porovnání s kinematografií jiných zemí, stále poněkud méně zastoupená,“ doplnila.

Jednotná cena festivalové vstupenky je 100 korun, cena permanentky na celý festival je 700 korun. Více informací na www.sfklub.cz.

Pořadatelé se snaží vyjít vstříc také neslyšícím divákům. Všechny snímky proto budou podle Bazinkové uvedeny s rozšířenými a barevně upravenými titulky.

Severská filmová zima vtrhla do brněnského kina ART (zdroj: ČT24)