Volejbalistkám Brna těsně unikl postup ve Vyzývacím poháru

Baku – Volejbalistkám KP Brno chyběl jediný míč k postupu do semifinále Vyzývacího poháru. V tom ale nakonec budou hrát jejich přemožitelky z Lokomotivu Baku, které v rozhodujícím setu domácí čtvrtfinálové odvety odvrátily tři brněnské mečboly a vyhrály 20:18.

Brňanky doma před týdnem zvítězily 3:2, v ázerbájdžánské metropoli však dnes s Lokomotivem prohrály 0:3 a o postupujícím tak musel rozhodnout takzvaný zlatý set. Svěřenkyně trenéra Ondřeje Marka v něm měly nejlepší výsledek v historii klubu na dosah, ale hlavní adept na celkový triumf v soutěži všechny tři jejich mečboly odvrátil.

Trenér Marek se před odvetou netajil tím, že proti týmu se zkušenými zahraničními hvězdami spoléhá právě na zlatý set. V zápase také rázně diktovaly tempo důraznější a přesnější domácí volejbalistky, které měly průběh utkání zcela pod kontrolou. Pouze v úvodu druhé sady vedly Brňanky 8:5, Lokomotiv však v bouřlivém prostředí po jasném vítězství za 74 minut stav dvojzápasu srovnal.

Ve zlatém setu se ale dlouho hrálo podle brněnského scénáře. Hostující hráčky výrazně zlepšily hru, zpřesnily obranu na síti a jejich zaskočené soupeřky se dlouho nemohly dostat do předchozího vítězného rytmu.

Hráčky Brna si vypracovaly slibný náskok 11:6, domácí volejbalistky však poté díky zlepšenému servisu otočily na 11:12. V dramatické koncovce mladý brněnský tým nevyužil tři mečboly. Stejný počet domácích mečbolů ale dokázal odvrátit a teprve čtvrtý mečbol proměnil zkušenější ázerbájdžánský tým v postupové vítězství.

Lokomotiv Baku - KP Brno 3:0 (19, 19, 15), zlatý set 20:18

Rozhodčí: Papadopolová (Rum.), Knižnikov (Rus.). Čas: 97 min. První zápas 2:3, postoupilo Baku.