Život prostopášníka od Igora Stravisnkého má dnes premiéru

Po více než čtyřiceti letech se vrací do Česka opera geniálního ruského umělce Igora Stravinského – Život prostopášníka, kterou skladatel zakončil své klasicistní období. K jeho asi nejznámějším dílům patří balet Svěcení jara.

Život prostopášníka uvádí ostravské divadlo po Cardillacovi a Věci Maropulos jako další titul řady Operní hity 20. století. I když se toto dílo nehrálo ani v Praze skoro půl století, ve 20. století patřilo k nejhranějším operám.

„V případě této opery dochází k určitému paradoxu hudby 20. století, protože ta hudba je vlastně velmi průzračná. I když má názvuky 20. století, pracuje s klasicistními mody. Je sice dost obtížná pro interperty, avšak oč těžší je pro ně, o to snažší je pro posluchače,“ uvedl ředitel divadla a zároveň režisér inscenace Jiří Nekvasil.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)


Základní inspirací Stravinského byla série obrazů barokního malíře Willama Hogarta zachycující satirické obrazy ze života londýnské společnosti. Hlavní hrdina je floutek, jehož lenost ho přivede až do spárů ďábla.

„Ten příběh a některé jeho situace, které na první pohled vypadají bizarně, jsou současné možná více než chceme. Je to o zaručených investicích, které jsou podvodem od samého začátku, o důvěře ve zlo, které přijímáme, i když víme, s čím máme dočinění,“ vysvětloval Nekvasil.

Diváci se mohou těšit na kvalitní mezinárodní obsazení. V hlavních rolích se objeví respektované operní hvězdy.


„Na první poslech se vám ta hudba nemusí líbit, pak ale dojdete k tomu, že je to jedna z nejkrásnějších moderních oper,“ řekl Ulf Paulsen, představitel vtěleného ďábla Nicka Shadowa.

Nadšený je i představitel hlavního hrdiny Jorge Garza. „Harmonie je jiná, ale forma je velmi podobná Mozartovi. Tu roli miluji. Je skvělá,“ uvedl Garza.

Toto mimořádné představení budou mít příležitost vidět i návštěvníci letošního Pražského jara. Ostravská opera je s ní pozvaná na 22. května do Národního divadla. Po pětatřiceti letech.