Letní sezóna na břeclavském koupališti je nejistá

Břeclav - Spor o krytý bazén a koupaliště se rozhořel v Břeclavi. Sportovní zařízení patří městu, v nájmu ho ale má soukromý majitel. Vedení radnice mu vyčítá neprůhledné nakládání s poskytnutou dotací a snaží se bazén získat zpět do své správy.

Před devíti lety pronajali Břeclavští krytý a venkovní bazén soukromníkovi. Tehdejší pokus se ale nezdařil, tak jak si představovali. Navíc mají s provozovatelem dlouhodobé spory o to, kdo má bazén opravovat, a tak chce radnice bazén zpět. Zdeněk Janík podle vedení města nepředkládá potřebné dokumenty a také pozdě informoval o kontrole z hygieny. „Jsem ochoten jednat,“ připouští Janík. Zároveň ale dodává: „Už jsem za tu dobu do bazénu něco investoval. Žádný návrh mi město nedalo, tlačí na nás, abychom jim koupaliště dali.“ S městem má platnou smlouvu až do konce roku 2013. Dřív ji vypovědět nelze.

"Město chce bazény převzít pod sebe. Chceme do nich hodně investovat a nyní ani nemáme představu, kolik peněz ta činnost vynáší," říká mluvčí břeclavské radnice Eliška Windová. Vedení města by podle ní areál bazénu a koupaliště ze 70. let chtělo v budoucnu opravit za 100 až 150 milionů korun, nainstalovat do něj nové nerezové vany a opravit chodníky. Podle ní si nyní lidé také často stěžují na špatné podmínky, například na příliš studenou vodu.

Bude letos Břeclav bez venkovního koupaliště?

Venkovnímu bazénu teď navíc hrozí, že se na letošní letní sezónu vůbec neotevře. Neprošel totiž nutnými opravami. „Město se zavázalo, že tyto úpravy, co jsou proti hygienickým normám, provede. To se nestalo a pořád žádali o výjimku,“ hájí se Zdeněk Janík. Jenže poslední výjimka přestala platit na konci loňského roku.

„Pokud město jako majitel neudělá skutečná opatření typu zhotovení nových brodítek, mohlo  by dojít k uzavření,“ připouští starosta Břeclavě Oldřich Ryšavý (ČSSD). Tomu chce vedení radnice za každou cenu zabránit. Soukromníkovi už snížili dotaci o jeden milion. A peníze teď chtějí co nejrychleji použít na nutné opravy. Pokud město získá bazén zpět, má s ním vlastní plány. Spravovat by ho měla městská společnost Tereza. Jejím úkolem bude koupaliště předělat na moderní sportoviště.