Zpěvačka tibetské opery zazpívá v Ostravě a v Opavě

Ostrava – Nejvýznamnější zpěvačka tradiční tibetské opery Namgyal Lhamo zazpívá dnes v Brně, zítra v Ostravě a poté v Opavě. Její vystoupení jsou součástí Festivalu ProTibet 2012. Pěvkyně studovala u největších tibetských mistrů na Tibetském institutu múzických umění, který založil sám dalajláma. V současné době už v Tibetu nežije, přestěhovala se do Holandska, ale svými koncerty šíří tibetské umění a kulturu a tím zároveň vzbuzuje zájem o Tibeťany bojující za svobodu své země.

Výtěžek z koncertů zpěvačky, které už byly také v Olomouci a v Brně, dostane prostřednictvím občanského sdružení M.O.S.T. škola Gyalten v Tibetu. Nestátní škola leží v prefektuře Kardze a je jedinou, která zajišťuje bezplatné vzdělání, jídlo a bydlení pro skoro pět set dětí z chudých nomádských rodin.

Festival ProTibet pořádá M.O.S.T. v České republice už pojedenácté. Cílem je pomoci lidem žijícím v Tibetu a indických Himálájích.

Kromě Ostravy, Opavy, Olomouce a Brna budou různé akce festivalu v dalších dvaceti městech republiky. Festival začal v Ostravě výstavou Zdeňka Thomy, fotografa, cestovatele a publicisty, který fotografoval právě v Tibetu. Na programu jsou dále přednášky, autorská čtení, diskuze, výstavy.

„Chceme, aby se návštěvníci festivalu dobře bavili, ale také aby se seznámili s našimi projekty pomoci Tibeťanům a mohli je sami podpořit,“ shrnula Jana Neboráková ze sdružení M.O.S.T.

Ostravský koncert Namgyal Lhamo bude v Divadle loutek Ostrava v šest hodin večer.