Zpěvačka Namgyal Lhamo opěvuje krásy Tibetu

Namgyal Lhamo, nejslavnější zpěvačka tradiční tibetské opery, zavítala do České republiky. V rámci 11. ročníku festivalu ProTibet vystupuje v těchto dnech na Moravě a ve Slezsku. Koncertovala i v Divadle loutek v Ostravě.

„Jako křišťálová křídla se hřebeny našich hor vztahují ke slunci a k měsíci. Tento klenot v koruně naší planety, to je můj domov, má vlast,“ zpívá Namgyal Lhamo o Tibetu, jeho přírodě, lidech, o touze po míru a svobodě.

„Většinou zpívám hodně staré písně, které jsou o všem možném, mají různá témata, zpívám i různé žánry. A některé písně jsem si samozřejmě napsala sama,“ říká zpěvačka Namgyal Lhamo.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Jana Neboráková z občanského sdružení M.O.S.T. Ostrava dodává, že program koncertu je koncipován tak, že přibližuje tibetské tradice i proměny hudby od nejstarší písňové tvorby po součanost.

Tibetská zpěvačka byla od narození považována za zázračné dítě. Její talent ji dovedl až k opeře. Zpěv studovala u největších mistrů na Tibetském institutu múzických umění. Založil ho samotný dalajláma, když v padesátých letech uprchl do exilu.

„Dalajlámovi šlo především o to, aby bylo zachováno tibetské divadelní umění. V Tibetu v té době docházelo k obrovským změnám a hrozilo, že tibetská kultura úplně zmizí. Díky tomu,  že školu založil, jsem mohla i já vystudovat a stát se zpěvačkou,“ popisuje Namgyal Lhamo.

V České republice koncertovala vůbec poprvé. „Atmosféra na koncertech je velmi vřelá. Cítím silné spojení s diváky. Je to nepopsatelný, úžasný pocit,“ dodává zpěvačka.

Výtěžek z koncertu poputuje do Tibetu, kde pomůže dětem ve škole Gyalten.