Obyvatelé Morávky bojovali za svou školu

Morávka - Obyvatelé obce Morávka včera překazili plány tamního zastupitelstva. Vedení obce mělo původně rozhodnut o zrušení druhého stupně základní školy. Po emotivním setkání s rodiči žáků ale od svého záměru upustilo.

Základní škole v Morávce ubývají žáci. Obec tak musí každoročně žádat o výjimku z počtů dětí ve třídě a doplácet nemalé částky na platy učitelů. Jenže zatímco v roce 2006 to bylo jen 185 tisíc korun, v roce 2011 už dopláceli částkou šestkrát vyšší. Podle starosty je taková situace nadále neúnosná. „Ta škola je financována obcí a na platy učitelů na výjimku jde milion sto tisíc. Škola se dá udržet i jinak, než úplná základní škola,“ navrhoval starosta obce Morávka Zdeněk Ševčík. Od takového záměru však obec prozatím ustoupila. Zastupitele ovlivnili místní obyvatelé, kteří na veřejném jednání rušení druhého stupně zásadně odmítli.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Navíc škola je podle rodičů nadstandarně vybavená.  Má novou učebnu, multifunkční hřiště, tělocvičnu. Zrušit druhý stupeň by tedy podle nich bylo nelogické. Zatímco ještě před pěti lety školu navštěvovalo 118 dětí, v loňském roce to bylo už jen 84. Děje se tak i přesto, že porodnost v samotné Morávce v posledních letech naopak vzrůstá. Podle rodičů stojí za poklesem počtu dětí ve škole nejistota, kterou ve vztahu k budoucnosti školy v lidech vyvolávají samotní zastupitelé. „Myslím si, že pokud bychom nesvolali tuto schůzku, tak na zastupitelstvu by už padl verdikt zrušení druhého stupně,“ říká ředitelka ZŠ Morávka Dana Šponarová. Místo toho zastupitelé vyhlásili konkurz na nového ředitele základní školy a rozhodnutí o budoucnosti školy odložili na květen.