Malí čtenáři po celé republice zažili Noc s Andersenem

Brno - V pátek v noci ožily po celé zemi některé základní školy a knihovny pohádkovými postavami a hlavně společným čtením. Už po dvanácté se totiž v Česku konala Noc s Andersenem, do které se zapojilo na 60 tisíc dětských a dospělých čtenářů na více než 1 100 místech v Česku, ale i jinde ve světě.

Sedm desítek dětí ze základní školy Sirotkova v Brně strávilo páteční večer ve školní budově. Tentokrát se ale nevyučovalo. Až do pozdních večerních hodin se děti proháněly po chodbách a plnily náročné pohádkové úkoly. „Děti mají několik úkolů, je to zachraňování pohádkové říše. Chodí po devíti stanovištích a na každém mají připravenou pohádku, kterou musí zachránit,“ popsala andersenovský večer na Sirotkové učitelka Eva Pavlíčková.

Při svém nočním putováním školou se malí čtenáři potkali s Budulínkem nebo pomáhali Popelce přebírat hrášek. „Letošní rok je pro nás druhým ročníkem. Tady u nás v Žabovřeskách je jen malá knihovna, kde děti nemohou přespat, proto jsme se rozhodli uspořádat Noc s Andersenem tady u nás ve škole,“ dodala Pavlíčková.

NO COMMENT: Noc s Andersenem na ZŠ Sirotkova v Brně (zdroj: ČT24)

Děti nevšední zážitek a dobrodružné nocování v netradičních prostorách nadchly. „Je vynikající, že budu spát se spolužáky. A budeme jíst pizzu,“ chválila si malá čtenářka Julie Musilová. Školáci se navíc na nocování pořádně vybavili. „Nabalila jsem si hodně věcí - spacák polštář, karimatku, oblíbeného plyšáka, oblíbenou knížku a různé další potřeby,“ popsala školačka Barbora Švábenská.

Četba jako zábava a dobrodružství

Noc s Andersenem se v českých školách a v knihovnách konala už po dvanácté. Akce je oslavou Mezinárodního dne dětské knihy, který se slaví 2. dubna, v den výročí narození dánského pohádkáře Hanse Christiana Andersena. Cílem večera je ukázat, že četba může být zábava a hlavně velké dobrodružství.

„Doma si teď čteme nejčastěji Císařovy nové šaty. Nejvíc se mi líbí, že je ta pohádka taková hezká a je jedna z mála od Hanse Christiana Andersena, která končí šťastně,“ svěřila se malá čtenářka Nela Dospíšilová. Pár hodin při pohádkových hrách očividně zabralo. Školáci s knížkami totiž lezly i do spacáků.

Noc a Andersenem

Noc s Andersenem začala v roce 2000 v Uherském Hradišti, za dvanáct let konání se k ní připojily tisíce míst po celém světě. Nocovat a číst se letos bude v knihovnách, školách, domovech dětí, klubovnách i nemocnicích, dokonce i v jihlavské zoologické zahradě.

Do projektu se zapojily instituce z Česka, Slovenska, Polska a Chorvatska. Přidají se k nim i České školy bez hranic v Londýně, Ženevě, Paříži, Drážďanech, Frankfurtu nad Mohanem, v zámoří pak v australském Sydney či americkém Baltimore. Letos poprvé budou číst děti i v ukrajinské Oděse a v Berlíně.