Národní divadlo moravskoslezské láká na příští sezónu

Ostrava - Národní divadlo moravskoslezské chystá na příští sezónu celkem šestnáct premiér. Například operní soubor přijde s pěti novými inscenacemi, mezi nimi i s operami nejslavnějších světových tvůrců - Leoše Janáčka a Richarda Wagnera.

Divadlo bude pokračovat v uvádění děl Leoše Janáčka. Po Šárce, Její Pastorkyni a koncertním provedení Věci Makropulos chystá opera pro sezónu 2012/2013 Káťu Kabanovou.

Hudební ředitel opery Robert Jindra zdůraznil, že v roce 2013, kdy uplyne 200 let od narození a 130 let od úmrtí Richarda Wagnera, nemůže chybět v repertoáru ostravského divadla jeho hudba. Vedení opery vybralo Lohengrina a diváci se mohou těšit na exkluzivní pěvecké obsazení. „Zpívat bude Maida Hundeling, Eva Urbanová, Nana Miriani, Peter Mikuláš a Svatopluk Sem,“ uvedl Jindra.

Balet, jenž má v nadcházející sezóně v plánu dvě nová představení, bude pokračovat ve spolupráci s kanadským choreografem Ericem Trottierem, a to baletem Poslední samuraj. „Je to překrásný příběh inspirovaný slavným americkým filmem. Je to velké drama s lovestory a v tanci s prvky bojových umění, která obsahují filozofický podtext a obsahovost pohybových vyjadřovacích prostředků. Balet je na úžasnou hudbu Ryuichiho Sakamota,“ řekl šéf baletu Igor Vejsada.

Činoherní soubor, který nastuduje šest premiér, oživí například Shakespearův Sen noci svatojánské nebo hru kontroverzní osobnosti německé literatury Martina Walsera Smrtihlav, který se vyrovnává s fašismem a německou vinou.

Z muzikálů divadlo nabídne například představení Fantom Londýna na motivy slavného příběhu vraha Jacka Rozparovače.

Mluvčí Národního divadla moravskoslezského Kateřina Ondřejková informovala, že 16. dubna v 16 hodin začíná prodej předplatného na sezonu 2012/1013. „V tento den budou předplatné prodávat přední sólisté čtyř uměleckých souborů divadla – například Vladimír Polák, Václav Morys, Martina Šnytová a další,“ uvedla Ondřejková.

Zájemci si mohou vybrat z dvaceti předplatitelských skupin.