Nově opravené brněnské památky lákají tisíce turistů

Brno – Slavnostního otevření se v Brně za poslední rok dočkaly hned čtyři významné památky. Mnohamilionové investice do rekonstrukce vily Tugendhat, Jurkovičovy vily, Labyrintu pod Zelným trhem nebo opravené hvězdárny se vyplatily, což dokazuje počet prodaných vstupenek. Navzdory výrazně vyšší ceně za lístek si lidé k památkám našli cestu a návštěvnost nově otevřených turistických lákadel láme rekordy. Brněnský magistrát plánuje pokračovat s rekonstrukcemi i letos.

Zrekonstruovaná Jurkovičova vila, zmodernizovaná hvězdárna, nově zpřístupněný Labyrint pod Zelným trhem či slavnostní otevření světově proslulé vily Tugendhat. Za poslední rok se podařilo dokončit renovaci známých brněnských magnetů na turisty. A památky ve zbrusu novém kabátě stihly přilákat už tisícovky návštěvníků.

Na kolik přišla oprava brněnských památek

Nejdiskutovanější rekonstrukci podstoupila vila Tugendhat. Oprava vyšla na 160 milionů a po dvou letech práce se vila znovu otevřela 6. března 2012. Za stejně dlouhou dobu stihl magistrát nechat opravit Jurkovičovu vilu s náklady 30 milionů. První návštěvníky secesní budova přivítala 15. března 2011. O dva týdny později zahájil po letech příprav první turistickou sezonu Labyrint pod Zelným trhem, do kterého magistrát vložil 100 milionů. Nejrychleji byla zmodernizována hvězdárna a planetárium. Na rok a půl stavebních úprav bylo potřeba 97 milionů a znovu mohli návštěvníci pozorovat hvězdy 10. listopadu 2011.

„Minulý týden jsme přivítali návštěvníka s pořadovým číslem 50 tisíc. Pravidelně je dopředu vyprodáno na soboty a velký zájem je také o vzdělávací pořady pro školy,“ uvedl ředitel hvězdárny Jiří Dušek. Dodal, že rekonstrukce splnila očekávání, opravenou hvězdárnu dnes navštíví dvakrát více zájemců.

Jak se změnily ceny brněnských památek

Nejvíce podražila zmodernizovaná hvězdárna. Z původních 45 Kč se cena za lístek vyšplhala na dvojnásobek. Výrazně se vstupné změnilo i do vily Tugendhat. Podívat se do ní můžete za 300 Kč, což je o třetinu více než před opravou. Za návštěvu Jurkovičovy vily zaplatíte 100 Kč a za Labyrint pod Zelným trhem 160 Kč, před rekonstrukcí objekt nebyl přístupný.

Obdobně si velký zájem o památky chválí Moravská galerie. Ta loni v dubnu zpřístupnila v Žabovřeskách Jurkovičovu vilu. Po roce provozu se ze secesní památky stala nejvíce navštěvovaná budova galerie. Úspěchy slavilo v loňském dubnu i zahájení provozu kilometr dlouhého bludiště doplněného středověkými expozicemi v podzemí pod Zelným trhem. „Při hodnocení zkušebního prvního roku jsme došli k nečekaným číslům. Labyrint už stihlo navštívit 80 tisíc turistů,“ uvedla mluvčí Turistického informačního centra Petra Kačírková. „V nadcházející sezoně rozšíříme nabídku suvenýrů. Dříve sloužil labyrint jako městské skladiště potravin, proto letos zkusíme návštěvníkům nabídnout vína podle středověkých receptur,“ prozradila novinku Kačírková. 

Brno láká na nové památky i v letošním roce

Brněnské podzemí brzy rozšíří takzvané kolektory, technické sítě, v nich jsou uloženy kanalizace, parovody nebo telefonní kabely. Úpravami prochází také budova Staré radnice včetně brněnského draka, městského symbolu. Ještě v dubnu přibude v Brně další možnost, kam zajít ve volném čase. Na Jakubském náměstí se otevře druhá největší kostnice v Evropě s padesáti tisíci lidských koster.