Na úřadech, které vyřizují nové pasy, narůstají fronty

Ostrava - Zásadní termín pro rodiče, kteří chtějí vzít děti na dovolenou do zahraničí se blíží. Od 26. června budou totiž moct děti po Evropě cestovat výhradně s vlastním pasem. Od tohoto data nebude stačit, aby měli potomky zapsané v pase. A na úřadech, které cestovní doklady vyřizují, se proto začínají tvořit  fronty.

Ostrava, budova magistrátu, deset hodin dopoledne. Od rána tady přišlo požádat nebo vyzvednout novou občanku a cestovní pas už 500 lidí. „Je to podle nařízení Evropského parlamentu a Rady Evropské unie z roku 2009. Hlavním důvodem je ochrana dětí před únosy,“ vysvětluje mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák. Žádosti o občanku nebo pas příjmají úředníci každý den. Kdo přijde s malým dítětem, má přednost. Kdo nechce stát ve frontě, tomu magistrát v Ostravě vzkazuje - obejdnejte se přes internet nebo telefonicky na čísle 844 12 13 14.

„Město Ostrava má 320 tisíc obyvatel a máme 8 příjmových a 3 výdajová pracoviště, mám za to, že je to velice málo,“ říká vedoucí odboru občanských průkazů a cestovních pasů Magdaléna Kozubová.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

V Ostravě čekají úředníci největší nápor lidí těsně před 26.červnem, kdy skončí možnost cestování dětí zapsaných v pasech rodičů. Blížící se termín, od kdy mohou děti vycestovat do zahraničí pouze s vlastním pasem, plní čekárnu magistrátu i v Olomouci. Zatímco dopoledne si přišlo doklady vyřídit jen několik lidí, odpoledne už rodiče s dětmi čekali ve frontě. „Úřední dny máme pondělí až čtvrtek, což lidé nevědí, tak chodí stabilně ve středu a v pondělí, odpoledne tady bývá největší nápor,“ uvedla vedoucí oddělení občanských průkazů a cestovních dokladů Magistrátu města Olomouce Hana Kovácsová. Nápor žadatelů tady musí zvládnout pět úřednic za přepážkou. Doklady v Olomouci vyřizuje pouze jediné pracoviště. Kdo chce předejít dlouhému čekání, má možnost objednat se přes internet. Vyřízení pasu trvá čtyři týdny a stojí sto korun. Kdo spěchá, musí si devět stovek připlatit a doklad dostane za čtrnáct dní. Dětské pasy mají garantovanou platnost pět let.