Řada lidí zneužívá bezplatné tísňové linky

Ostrava - Moravskoslezské záchranáře trápí stále častější zlomyslná volání na bezplatnou tísňovou linku. Zatímco kdysi byli volajícími hlavně děti, teď se operátoři setkávají s dospělými, kteří linku 155 zneužívají. Přitom jim hrozí zablokování telefonu a vysoká pokuta.

Lukáš Ludwig pracuje dvanáct hodin denně, téměř nepřetržitě přijímá hovory od lidí, kteří potřebují pomoct. Službu mu ale denně znepříjemňují desítky zbytečných a často obtěžujících telefonátů. „Jsou lidé, kteří volají pořád, co 10 minut a vydrží to i 12 hodin v kuse, třeba i celou noční směnu,“ potvrdil dispečer Územního střediska záchranné služby MS kraje.

„Operátoři záchranné služby loni na tísňových linkách přijali více než 300 tisíc hovorů, z toho můžeme hovořit v několika tisících případech o zneužívajících voláních,“ uvedl i mluvčí střediska Lukáš Humpl. Rekordmanem v počtu telefonátů je v rámci MS kraje jeden muž z Opavy. Loni s ním na tísňové lince vedli více než 1300 hovorů. Podle záchranářů ale muž v naprosté většině případů jejich pomoc vůbec nepotřeboval. Tito náruživí volající nejenže unavují operátory, ale hlavně blokují telefonní linky těm, kteří je doopravdy potřebují.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Tresty jsou přitom vysoké – od blokace telefonu po statisícovou pokutu. Od druhé poloviny roku 2010 do konce toho loňského pokutoval Český telekomunikační úřad 74 volajících. Letos dal zatím pokuty tři.