Mohelnický Siemens nabídne 200 nových pracovních míst

Mohelnice - 200 pracovních míst nabídne společnost Siemens, která dnes slavnostně v Mohelnici otevřela novou výrobní halu za 300 milionů korun. Dělníci v ní budou vyrábět motory na míru. Pracovní příležitost vítají hlavně zástupci regionu. Podle statistik se totiž na Šumpersku o jedno volné místo uchází 21 lidí.

Mohelnický Siemens je jedním z největších zaměstnavatelů v regionu. Pracuje tu téměř 2200 lidí. A do konce roku přibude 200 dalších. Zatím ale nový provoz obsluhují stávající zaměstnanci. Uplatnění by v podniku měli najít jak dělníci v elektrotechnice, tak třeba i švadleny, které mají na starosti jemnou práci. V nové hale vznikají motory se speciálním využitím, třeba pro ventilátory na odsávání kouře při požárech v tunelech. Podle vedení společnosti je důležité, že nové produkty znamenají větší počet zákazníků a stabilizaci výroby. Firma totiž musela před dvěma lety kvůli nedostatku zakázek propustit čtvrtinu zaměstnanců.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

„Podařilo se nám nabrat po té krizi ty zaměstnance zpátky, jak jsme to těm zaměstnancům slibovali. Té šance vrátit se využila asi polovina z propuštěných,“ uvedl ředitel mohelnického závodu Siemens Pavel Pěnička. Podle dnešních statistik úřadu práce míra nezaměstnanosti v regionu mírně poklesla. Ovšem i tak se o 360 volných pracovních pozic na Šumpersku uchází přes sedm tisíc lidí. 200 nových míst proto Mohelnici pomůže. V mohelnickém závodě vyrobí denně 4,5 tisíce motorů. Aby obstály v konkurenci, funguje tu i vývojové centrum.