Hasiči a policisté radili dětem, jak předcházet úrazům

Ostrava - Kolem dvou set dětí ročně umírá v České republice na následky úrazů. Jak jim předcházet se dnes přímo od těch nejpovolanějších dozvěděly děti z mateřské školy Dětská v Ostravě-Porubě. Přijeli za nimi členové Integrovaného záchranného systému.

Policisté a hasiči jsou vaši kamarádi, nebojte se jich. Mohou vám zachránit život. To bylo hlavní motto dne. Policisté představili svou výzbroj a děti si ji mohly i osobně vyzkoušet.

Střážníci předvedli dětem i zatýkání pachatele. Také hasiči vyprávěli o své práci i nebezpečných situacích, do kterých se dostávají. Když vypukne požár, neschovávat se a co nejrychleji utéct, zněla rada hasičů dětem. „Malé děti mají tendenci se schovávat pod postele, do skříní a tak a to je pro nás hasiče velký problém,“ říká hasič Alexandr Trapl.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

V České republice lékaři ročně ošetří u dětí téměř půl milionu úrazů. Až 40 tisíc dětí končí v nemocnici a zhruba 3 tisíce z nich si odnáší trvalé následky. Asi 200 dětí během roku svému zranění podlehne. Nejvíce nešťastných událostí se stává během letních prázdnin, kdy počet úrazů stoupá dvojnásobně. K nejčastějším úrazům patří zlomeniny, řezné rány a také popáleniny.