Firma zkrachovala, zbyl po ní dluh 20 miliónů

Brno - Další krach výrobce plastových oken prošetřuje jihomoravská policie. Firma Notton je v konkurzu od loňského listopadu, bývalí i současní majitelé firmy jsou ale nedobytní. Insolvenční správce od nich potřebuje informace o majetku firmy, aby mohl vypořádat dluhy společnosti Notton, ale oni s ním buď nekomunikují vůbec, nebo jen velmi málo.

Firma Notton původně sídlila v Brně, následně v Kunicích na Blanensku a těsně před krachem ji jednatelé Lukáš Beran a Libor Tamáš převedli do Prahy, pravděpodobně na takzvaného bílého koně. Toho insolventní správce bombarduje dopisy, které se mu vrací. Proto podal trestní oznámení na všechny tři jednatele pro porušování povinností v insolvenčním řízení.

Insolvenční správce Jiří Zrůstek o trestním oznámení na firmu Notton (zdroj: ČT24)

Dluhy Nottonu dosahují téměř 20 milionů korun, věřitelů se přihlásilo 97. Jsou jimi jak velké firmy, státní instituce, tak drobní zákazníci, kteří zaplatili desetitisícové zálohy na plastová okna a nikdy se jich nedočkali.

Podvedená Zdenka Kalinová (zdroj: ČT24)

Plastová okna zaznamenala velký boom, ale i pokles

Trh plastových oken dosáhl podle Hospodářské komory ČR svého maxima v minulých letech, dopředu očekávaný pokles obratu i subjektů na trhu lze přičíst následujícím faktorům:

  • většina starých dřevěných oken především v panelových domech byla v minulých   letech obměněna
  • menší dotace státu na rekonstrukce a zateplení panelových domů, ukončení programu Zelená úsporám
  • útlum stavebnictví i koupěschopnosti obyvatelstva v souvislosti s ekonomickou recesí, stoupající DPH, ceny energií
  • trh především malých firem v oboru se stále konsoliduje, menší firmy skupují velcí hráči

SELECK

Na případ brněnské společnosti Seleck upozornila Česká televize v květnu 2011. Majitel firmy Ján Selecký vybral minimálně od desítky poškozených zálohy na plastová okna, která nikdy nedodal. Na adrese společnosti, která byla uvedena v obchodním rejstříku, firma tou dobou už pět let nesídlila. I tady ale po Selecku zůstaly dluhy – zhruba 200 tisíc za nájemné. Červená čísla zůstala i v účetnictví firmy, která okna Seleckému dodávala. Za odebrané a nezaplacené zboží dlužil 700 tisíc.

EURO JORDÁN

Nechvalně proslulým rekordmanem v oboru byla firma Euro Jordán z Podivína na Břeclavsku. Zavedený výrobce plastových oken byl významným zaměstnavatelem v regionu a měl pobočky po celé republice i na Slovensku. Téměř do poslední chvíle uzavírala společnost nové smlouvy. V květnu 2011 ale přestala se zákazníky komunikovat, zavřela své pobočky a majitel sám podal návrh na prohlášení úpadku. Zůstali po ní jen nešťastní zákazníci a dluhy za 200 milionů korun. Počet trestních oznámení na firmu se vyšplhal na 500, do insolvenčního řízení se přihlásila tisícovka lidí. „Čekáme na výsledky znaleckých posudků z oblasti účetnictví, abychom zjistili, zda firma nebyla v problémech už před vyhlášením insolvenčního řízení,“ potvrdila pokračující vyšetřování mluvčí policie Petra Vedrová.

OKR OKNA

Nabízeli nová okna s výraznou slevou, vybrali zálohu, ale zboží už nikdy nedodali. Takové byly praktiky firmy OKR okna, která připravila 125 klientů celkem o 4 miliony korun. Podle insolvenční správkyně Marie Arnoštové zbyl ve firmě majetek v hodnotě pouhých 400 tisíc korun. Šance dostat své peníze zpět taky byla pro klienty téměř nulová.