Oblíbené postavičky i setkání s herci, takový je Den ČT ve Zlíně

Zlín - Česká televize ovládla filmový festival ve Zlíně. V rámci Dne České televize nabídne bohatý program pro děti, rodiče a další návštěvníky festivalu. Na náměstí Míru je připraven bohatý zábavný program, vystoupí například moderátor Kouzelné školky Michal Nesvadba a s tvůrčím štábem týdeníku Zprávičky si děti budou moci v jeho vzdělávacím programu vyzkoušet i práci moderátora.

Za účasti herců a tvůrců původní filmové pohádky ČT Micimutr dále proběhne slavnostní křest DVD a PC hry, vydávané Edicí ČT, a autogramiáda a soutěže. Soutěžit budou moci děti také se vzdělávacím pořadem ČT Záhady Toma Wizarda. Jeho moderátor Jan Adámek je již tradičním průvodcem Dnem České televize.

Do Zlína přijel také režisér pohádky Micimutr Vít Karas, který už se naplno věnuje novému pohádkovému příběhu pro ČT. „Bude se jmenovat O pokladech a je dílem stejné autorské dvojice jako Micimutr. Jinak to ale bude úplně jiná pohádka. Vypráví o Bořivoji Hájku z Hájku, který usilovně pátrá po pokladu, aby zjistil, že nejdůležitější není zlato, ale láska,“ prozradil režisér. V hlavní roli se představí David Švehlík, diváci se ale mohou těšit i na Jana Budaře, Karla Heřmánka, Pavla Lišku nebo Vojtu Dyka. Úspěch filmu Micimutr i teprve vznikající pohádky podle Karase ukáže teprve čas. „Uvidíme za deset, patnáct let, jestli budou zapomenuty, nebo zda je budou chtít diváci vidět,“ poodhalil svoje měřítko úspěchu režisér.

Odpoledne bude na programu kouzelnická show Jiřího Hadaše i představení nového koprodukčního filmu ČT Tady hlídám já a soutěž o nejhezčí obrázek na téma pes – nejlepší přítel člověka, který ve snímku hraje jednu z hlavních rolí. Setkání s herci a tvůrci z původní pohádky ČT Tajemství staré bambitky, soutěže, autogramiáda a písničky z pohádky v podání Coro Piccolo a Kamily Janovičové završí odpolední program.

Děti se budou bavit a smát, slíbil Michal Nesvadba

Zábavu pro nejmenší děti připravuje Michal Nesvadba už několik desetiletí, diváky ČT pravidelně baví v pořadu Kouzelná školka. Oblíbený bavič proto nemůže chybět ani na zlínské akci. „V televizi nemám s dětmi přímý kontakt, takže se na dnešní vystoupení těším. I pro děti to bude jiný zážitek. Připravil jsem si program, při kterém se budou bavit a smát, představím třeba světové vynálezy,“ popsal Nesvadba.

Zábavu pro děti od dvou let vymýšlí už desítky let. „Mám štěstí, že tyhle děti jsou čerstvé, čisté, nepoznamenané moderními technologiemi a pohádkami, takže na ně zabírají víceméně stejné věci. Ale doba se zrychlila a i já musím být víc zkratkovitý,“ vysvětlil. Dodal, že inspirací je mu vlastní dva a půl roku starý „špunt“. „Vidím na něm, co ho baví, tak to potom využívám,“ dodal Nesvadba.

Chybět nebudou ani tradiční maskoti - třeba Bob a Bobek

Po celý Den ČT se návštěvníci budou moci setkat s postavami z večerníčků v nadživotní velikosti, třeba s Maxipsem Fíkem, Křemílkem a Vochomůrkou, Bobem a Bobkem i samotným Večerníčkem. Bohatou programovou nabídku doplní zábavné atrakce (skákací hrady, nafukovací atrakce, skluzavky, pískoviště pro nejmenší) i malování na obličej.

Ve čtvrtek 31. května 2012 se uskuteční koncert ČT, kde zazní hudba z rodinného sedmidílného seriálu 4teens, který měl na Jedničce premiéru vloni na jaře. Vystoupí kapela Charlie Straight, její frontman Albert Černý a basista Jan Cienciala složili společně hudbu i ústřední píseň Scool Beauty Queen. Černý si také zahrál roli Alberta, zpěváka školní kapely.

O festivalovém dění Česká televize informuje ve svých zpravodajských i kulturních pořadech, zprávy a zajímavosti přináší denně ČT2 ve Zlínských festivalových vteřinách. Dvojka také 2. června odvysílá od 20:00 Zlínský festivalový galavečer 2012, kdy budou uděleny ceny vítězným snímkům a zazní slavné české filmové melodie.