Ghettofest nabídne jiný pohled na život ve vyloučených lokalitách

Brno - Novým festivalem ožije v sobotu ulice Bratislavská v Brně a její přilehlé okolí. Uskuteční se tam první ročník Ghettofestu. Jeho cílem je přivést do této vyloučené lokality ostatní Brňany a pomocí kultury odbourat bariéry mezi různými národnostmi, které ve městě žijí.

Lokalita v okolí ulic Bratislavské, Francouzské a Cejlu v Brně je stále opředená předsudky. „Mnoho lidí si její přezdívku brněnský Bronx spojuje s Romy, strachem a obavami. Já zde vidím hlavně chudobu a problémy,“ řekla romská sociální pracovnice Leona Bikárová.

Spousta Brňanů se této nechvalně proslulé oblasti, která v minulosti paradoxně platila za výkladní skříň města, raději vyhýbá. Do těchto ulic se málokdo vydá na procházku nebo vyvenčit psa. Důvodů je podle nich více: nepořádek, hluk nebo třeba narkomani. Podobné obavy a předsudky se rozhodlo pár místních obyvatel rozprášit – a nebo také potvrdit. Alica Heráková a Pavel Strašák chtějí pomocí festivalu Ghettofest lokalitu na jeden den otevřít a přivést do ní ostatní obyvatele města Brna.

„Chceme lidem ukázat, že není potřeba, aby tato oblast byla opředená šílenými předsudky. Jde nám o to, abychom udělali akci, kde se spolu budou bavit Romové, Češi i další lidé, kteří tady žijí,“ míní organizátorka Ghettofestu Alica Heráková.

Sociální pracovnice Leona Bikárová o problémech vyloučených lokalit (zdroj: ČT24)

Lokalita se pomalu mění

Pozitivním signálem, že se situace začíná měnit k lepšímu, jsou určitě investice ze strany města. Do oprav zdejších chátrajících domů a zanedbaných veřejných prostor v posledních letech tečou desítky milionů z evropských fondů. Mezi starousedlíky však panují obavy, že je město chce vytlačit.

Podle náměstka brněnského primátora Olivera Pospíšila (ČSSD) jsou to ale ničím nepodložené obavy a zbytečné stresy. „Momentálně jsme zhruba v polovině realizační fáze, máme za sebou už čtyři kompletní rekonstrukce a rozhodně ani v jednom případě nedošlo k tomu, že bychom někoho násilím přemisťovali,“ uvedl Pospíšil. 

Organizátor Ghettofestu Pavel Strašák o bydlení ve vyloučené lokalitě (zdroj: ČT24)

Neromských obyvatel, kteří se do těchto lokalit stěhují, rok od roku přibývá. Také Pavel Strašák má v této lokalitě byt a říká, že si na nic nemůže stěžovat. „Není to tak špatné místo pro bydlení, jak si mnozí myslí. Je to kousek od centra, což má spoustu výhod,“ dodal. „Za ghetto to považují hlavně lidé, kteří zde nežijí. Ve skutečnosti se tady nedějí takové věci, o kterých se mluví,“ souhlasil další oslovený obyvatel Bratislavské.

Dobré zkušenosti se tak několik místních obyvatelů rozhodlo předat dál pomocí hudby, divadla, tance a workshopů.  „Jestli to něco změní? Já bych se nechtěl dostávat až do takovýchto úvah, ale věříme tomu, že to určitě může mít nějaký příspěvek,“ uzavřel Strašák.

Z programu vybíráme:

Hudební scéna

Drom of Life - 12:30, ulice Hvězdova

Čokovoko - 15:00, ulice Hvězdova

Gulo Čar - 18:30, ulice Hvězdova

Čankišou - 20:30, ulice Soudní

Divadelní scéna

Dětský cirkus Užbachacharán - 9:30, ulice Bratislavská

Průvod Andělů Naděje - 13:00, ulice Bratislavská

Divadlo Forum - 14:30, ulice Bratislavská

Divadlo Feste - 15:00, ulice Bratislavská

Taneční scéna

No Feet - 17:50, ulice Bratislavská

Dance Battle - 18:30, ulice Bratislavská

Lettěl - 20:00, ulice Bratislavská

Merci - 20:30, ulice Bratislavská