Tisíce domácností na Novojičínsku se napojily na kanalizační síť

Nový Jičín - Zmodernizovaná čistírna odpadních vod začala sloužit na Novojičínsku. Rozšíření její kapacity si vyžádalo napojení tisíců nových domácností na kanalizační síť podle požadavků Evropské unie. Stavba kanalizace za více než 300 milionů korun ve čtyřech obcích regionu se blíží ke svému konci.

Vyšší kapacita a lepší kvalita vypouštěné vody. Čistírna odpadních vod v Šenově u Nového Jičína nyní místo 29 tisíc lidí obslouží o 6 tisíc více. „Tato čistírna je připravena pro napojení 4 tisíc obyvatel z části Nového Jičína, dále z Mořkova a Životic. Ale je zde i rezerva pro další napojení,“ upřesnil generální ředitel SMVaK Miroslav Kyncl. Modernizace čistírny odpadních vod vyšla na 30 milionů korun. Kanalizace, která se staví v místních částech dvou měst a dalších dvou obcích, bude stát desetkrát tolik. První výkopy začaly před rokem, hlavní objem prací je už nyní hotový. V Mořkově se na kanalizaci napojí téměř všech 730 domů. Obec takový zájem nečekala. „V naší obci jdou veškeré splašky do potoka, do příkop. A to lidem moc vadí, zapáchá to,“ říká starostka Mořkova Ivana Váňová.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Stavbu kanalizace vyvolal požadavek Evropské unie na čistotu vypouštěných odpadních vod z obcí s více než 2 tisíci obyvateli. Vláda původně slíbila, že stihne termín do konce roku 2010. Později jej ale musela prodloužit. „Jedná se celkem o 623 aglomerací, s výjimkou dvou desítek obcí je tento závazek splněn a v těchto dvou desítkách obcí již dochází k realizaci těch příslušných opatření,“ řekl náměstek ministra zemědělství Aleš Kendík. Stavba více než padesáti kilometrů kanalizace na Novojičínsku by měla být hotová do konce srpna. Jednotlivé domovní přípojky by pak měli lidé začít využívat do začátku zimy.