Fotbalovým šampionátem žije i MS kraj

Ostrava - Původně se čekalo, že úvodní zápas české fotbalové reprezentace na evropském šampionátu budou prostřednictvím velkoplošné obrazovky přímo na Masarykově náměstí v Ostravě sledovat tisíce fanoušků. Výsledek však bude opačný. Pořadatel totiž akci bez vysvětlení nečekaně zrušil. Na nápor fanoušků se však ve velkém už připravují ostravské bary a restaurace. A s nimi kvůli zajištění bezpečnosti i policisté.

Tříhodinový doprovodný program a velká fotbalová podívaná. Zaplněné náměstí v centru Ostravy dnes čekalo až tři tisíce diváků, kteří podpoří národní tým. Akce se ale nakonec nekoná. Důvod není zřejmý. Hlavní organizátor, Jan Vrajík z firmy PM Production, měl celé odpoledne vypnutý telefon. „Mrzí nás to, nevíme proč, udělali jsme pro to všechno, vyšli jsme organizátorům vstříc,“ tvrdí mluvčí Moravské Ostravy a Přívozu Jana Pondělníčková.

Lidé budou mít však šanci fandit v ostravských klubech, barech a restauracích. Rezervovaná mají v mnoha případech všechna místa. Souboj českých fotbalistů budou moci sledovat v televizích i na plátnech. „Máme zarezervovanou celou restauraci, kapacita nestačí, kdybychom měli ještě o 20 míst navíc, tak bychom uspokojili i více zákazníků,“ potvrdil majitel hospody Ondřej Crha.

Ne všichni majitelé restaurací ale vidí fotbalový svátek jako šanci na vyšší výdělek. „Hosté na mistrovství už moc do hospod nechodí, spíše si koupí domů nějaké pivo nebo víno a sledují to doma u televize,“ říká majitel restaurace Zdeněk Kinnert. Naproti tomu jiní hospodští připravují v případě, že český tým vyhraje, pro své návštěvníky i speciální akce. V některých klubech se fanoušci dočkají navíc  prodloužení otevírací doby.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Kromě majitelů hospod se na fotbalové fanoušky připravili také policisté a během šampionátu se kvůli bezpečnosti objeví společné česko polské hlídky. Například přechod v Chotěbuzi hlídá 10 polských a dva čeští policisté. Fotbalové fanoušky kontrolují jen namátkově. Zatím nemuseli řešit žádné problémy. Policisté vzkazují řidičům, aby kvůli kontrolám měli u sebe občanský průkaz nebo cestovní pas.

Během dne se na česko-polské hranici na severu Moravy objevil ve vzduchu i policejní vrtulník. Informace o dopravě přeposílá na všechny veřejné portály.